Κομματικό σύστημα και εκλογικά συστήματα

Εκδότης:
Επίκεντρο
Έτος:
2007
ISBN:
9789604580125
Σελίδες:
661
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Κομματικό σύστημα και εκλογικά συστήματα
Τιμή εκδότη:€40,31
Η τιμή μας: €36,28
Κομματικό σύστημα και εκλογικά συστήματα
Στο επίκεντρο αυτού του βιβλίου βρίσκεται η σύνδεση των εκλογικών και των κομματικών συστημάτων, θέμα που απασχόλησε και απασχολεί την κοινή γνώμη και τους ερευνητές. Από την ποικιλία των σχέσεων που μπορεί να υπάρχουν ανάμεσα σε αυτά τα δυο συστήματα, η μεταξύ τους σύνδεση είναι εκείνη που πολιτικά έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Το εκλογικό σύστημα είναι ένα εύκολα διαθέσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο, με το οποίο μπορεί κανείς να καθοδηγήσει τα κομματικά συστήματα.

Η δημόσια συζήτηση διαδραματίζεται μεταξύ των επιλογών του πλειοψηφικού συστήματος και του αναλογικού. Όμως αυτές οι εναλλακτικές επιλογές είναι πολύ γενικές. Στην πράξη συναντάμε πολλά διαφορετικά εκλογικά συστήματα, τα οποία δυστυχώς δεν παρουσιάζονται σε μια πρακτική κατηγοριοποίηση για τους ενδιαφερόμενους και τους επιστήμονες.

Αυτό το βιβλίο πραγματεύεται τα εκλογικά συστήματα. Γίνεται μια εισαγωγή στο αντικείμενο συνολικά του εκλογικού δικαίου των σύγχρονων κρατών μέσα από τις επιβεβλημένες ρεαλιστικές, εννοιακές-συστηματικές και θεωρητικές πλευρές.

Αρχικά πραγματεύεται τα χαρακτηριστικά των εκλογών και του εκλογικού δικαιώματος (με την έννοια του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι). Έπειτα γίνεται μια εισαγωγή στα ερωτήματα και στις μεθόδους για την εξέταση των εκλογικών και των κομματικών συστημάτων. Τα επόμενα τρία κεφάλαια ασχολούνται με τη δομή των εκλογικών συστημάτων, με τη βασική ιδέα και τα κανονιστικά κριτήρια, καθώς και με τους τύπους των εκλογικών συστημάτων, την κατηγοριοποίησή τους και τις επιδράσεις τους.

Έπειτα ακολουθεί μια λεπτομερής επισκόπηση των εκλογικών συστημάτων στο σημερινό κόσμο. Στο επόμενο κεφάλαιο παρουσιάζονται αναλύσεις των εκλογικών συστημάτων συγκεκριμένων χωρών.
Στο τελευταίο κεφάλαιο ξετυλίγεται συστηματικά η σύνδεση του εκλογικού και του κομματικού συστήματος σε σχέση με τις πιο βασικές απόψεις που ήδη έχουν θιχθεί στα προηγούμενα κεφάλαια.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επίκαιρο βιβλίο, χρήσιμο για όλους όσους ασχολούνται με το αντικείμενο αλλά και για όλους όσους παρακολουθούν τις πολιτικές και κομματικές εξελίξεις.
Τίτλος βιβλίου:Κομματικό σύστημα και εκλογικά συστήματα
Τίτλος πρωτότυπου:Wahlrecht und Parteiensystem
Εκδότης:Επίκεντρο
Συντελεστές βιβλίου:Nohlen, Dieter (Συγγραφέας)
Σίσκου, Μαρία (Μεταφραστής)
ISBN:9789604580125
Στοιχεία έκδοσης:Ιούνιος 2007
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Πολιτική
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες