Δημιουργική διδασκαλία της μουσικής

Διαθεματικές διδακτικές προτάσεις και δραστηριότητες. Για το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο
Εκδότης:
Γρηγόρη
Έτος:
2024
ISBN:
9789606124983
Σελίδες:
288
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Δημιουργική διδασκαλία της μουσικής
Τιμή εκδότη:€18,00
Η τιμή μας: €16,20
Δημιουργική διδασκαλία της μουσικής
Το παρόν σύγγραμμα επικεντρώνεται στη δηµιουργική διδασκαλία της µουσικής.
Παρουσιάζει το θεωρητικό πλαίσιο και περιγράφει αναλυτικά διαθεµατικές προτάσεις και δραστηριότητες όπου η µουσική δύναται να συνδεθεί µε άλλα γνωστικά αντικείµενα του νηπιαγωγείου και του δηµοτικού σχολείου, όπως µε τη γλώσσα, τα µαθηµατικά, τη φυσική, την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την κινητική αγωγή, τα εικαστικά, τη θεατρική αγωγή. Η σύνδεση αυτή επιτυγχάνεται µέσω της αξιοποίησης δηµιουργικών µουσικών δραστηριοτήτων, όπως ο µουσικός αυτοσχεδιασµός και η σύνθεση µουσικής, τα τραγούδια και οι ενόργανες συνοδείες τους, oι ενεργητικές µουσικές ακροάσεις, καθώς και άλλων όπως οι ηχοϊστορίες, οι δραµατοποιήσεις µουσικών έργων, η ανταπόκριση στη µουσική µε κίνηση, η γραφική σηµειογραφία, κ.λπ.
Στόχος των διαθεµατικών προτάσεων και δραστηριοτήτων είναι η ανάπτυξη των µαθησιακών στόχων που κάθε φορά τίθενται, αλλά και η καλλιέργεια γνωστικών, αισθητικών και κοινωνικο-συναισθηµατικών δεξιοτήτων.
Οι δραστηριότητες είναι σχεδιασµένες ώστε να προωθείται η ουσιαστική συνεργασία και αυτενέργεια των µαθητών και µαθητριών, η ανάπτυξη της αποκλίνουσας και κριτικής τους σκέψης, η ικανότητα επίλυσης προβληµάτων και λήψης αποφάσεων και η καλλιέργεια της δηµιουργικότητάς τους. Για κάθε προτεινόµενη δραστηριότητα εκτός από τη γενικότερη θεµατική στην οποία ανήκει, σηµειώνεται η διαθεµατική σύνδεση, οι µαθησιακοί στόχοι, οι τάξεις εφαρµογής της, τα υλικοτεχνικά µέσα που απαιτούνται, η αναλυτική περιγραφή της και η αξιολόγησή της.
Το σύγγραµµα περιλαµβάνει και παράρτηµα µε τρία µέρη.

Στο Παράρτηµα Ι παρουσιάζονται βασικά στοιχεία της Θεωρίας της Μουσικής, που είναι απαραίτητα για την κατανόηση των κεφαλαίων και των προτεινόµενων δραστηριοτήτων.
Στο Παράρτηµα ΙΙ παρέχονται φύλλα εργασίας για το κάθε κεφάλαιο µαζί µε ενδεικτικές τους απαντήσεις, τα οποία δύνανται να χρησιµοποιήσουν οι µαθητές και οι µαθήτριες κατά την εφαρµογή των δραστηριοτήτων, αλλά και να τα αξιοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί για την προετοιµασία τους.
Το Παράρτηµα ΙΙΙ περιέχει µια συλλογή µε παρτιτούρες από ασκήσεις, δηµοφιλείς, παραδοσιακές, κλασικές µελωδίες και πρωτότυπα τραγούδια για εκτέλεση στο µεταλλόφωνο, καθώς και συνοδείες τους µε ρυθµικά κρουστά, ηχηρές κινήσεις από το σώµα και µεταλλόφωνα. Οι ασκήσεις αυτές δύνανται να εκτελεστούν και µε τη µέθοδο του παράλληλου παιξίµατος (play along) µέσα από την ακρόαση των συνοδειών (backing tracks) που έχουν δηµιουργηθεί για κάθε µία από τις ασκήσεις, µελωδίες και τραγούδια και παρατίθενται σε συνδέσµους (links) στον ηλεκτρονικό φάκελο.

Το σύγγραµµα αποτελεί ένα διδακτικό εργαλείο και έναν χρήσιµο οδηγό για µουσικοπαιδαγωγούς, φοιτητές/-τριες και εκπαιδευτικούς Προσχολικής και Πρωτοβάθµιας εκπαίδευσης.
Τίτλος βιβλίου:Δημιουργική διδασκαλία της μουσικής
Υπότιτλος βιβλίου:Διαθεματικές διδακτικές προτάσεις και δραστηριότητες. Για το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο
Εκδότης:Γρηγόρη
Συντελεστές βιβλίου:Νικολάου Ειρήνη (Συγγραφέας)
ISBN:9789606124983
Στοιχεία έκδοσης:Απρίλιος 2024
Κατηγορίες:Εκπαίδευση > Γενικά
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες