Τα Παρθενώνεια γλυπτά

Το ζήτημα κυριότητας και η ηθική διάσταση
Εκδότης:
Οσελότος
Έτος:
2024
ISBN:
9786182055427
Σελίδες:
172
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Τα Παρθενώνεια γλυπτά
Τιμή εκδότη:€18,00
Η τιμή μας: €16,20
Τα Παρθενώνεια γλυπτά
Το παρόν βιβλίο αποτελεί το απόσταγμα διετούς συστηματικής ενασχόλησης του συγγραφέα με τα Παρθενώνεια Γλυπτά, στο οποίο αποτυπώνεται με επιστημονική τεκμηρίωση, μια αντικειμενική και ταυτόχρονα σφαιρική παρουσίαση του ζητήματος νομιμότητας της αφαίρεσης του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα από τον Λόρδο Έλγιν. Με την παρούσα ανάλυση επιχειρείται να αναδειχθούν οι επιμέρους πτυχές του εν λόγω ζητήματος.
Στο βιβλίο παρουσιάζεται αναλυτικά για πρώτη φορά το ακριβές χρονολόγιο του παρασκηνίου και των δραστηριοτήτων της αφαίρεσης, της μεταφοράς, της έκθεσης και της αγοράς των Παρθενώνειων Γλυπτών. Ακολουθεί σχοινοτενής ανάλυση σχετικά με το επονομαζόμενο «φιρμάνι» και το περιεχόμενό του, ενώ για πρώτη ίσως φορά επιχειρείται να παρουσιαστεί σε μετάφραση στα ελληνικά από το ιταλικό πρωτότυπο, και όχι από την αποκλίνουσα αγγλική μετάφραση του 1816. Έπεται η ανάλυση της στάσης που τήρησε η βρετανική κυβέρνηση, ενώ παρουσιάζεται με ενάργεια η ευθύνη που φέρει η Ειδική Εξεταστική Επιτροπή που συστάθηκε κατ’ εντολή της Βρετανικής Βουλής το 1816 με την προσχηματική πρόθεση διερεύνησης του ζητήματος νομιμότητας της αφαίρεσης των Γλυπτών.
Στα τελευταία κεφάλαια ο συγγραφέας αποπειράται να σκιαγραφήσει το ευρύτερο γεωπολιτικό και ιστορικό πλαίσιο της εποχής, καθώς και την επίδραση που είχε η απόκτηση των Παρθενώνειων Γλυπτών στο κοινωνικό φαντασιακό και στη δημιουργία της προσλαμβάνουσας υπεροχής και ανωτερότητας του αγγλικού έθνους. Καταδεικνύεται η επίδραση των Γλυπτών στη λεγόμενη «Ελληνική Αναβίωση», που αποτέλεσε το πλέον δημοφιλές αρχιτεκτονικό κίνημα του 19ου αιώνα τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη. Στον Επίλογο, τέλος, αναλύεται βήμα προς βήμα η βρετανική επιχειρηματολογία, ενώ επιχειρείται να παρουσιαστεί για την ελληνική πλευρά μια ρεαλιστική προσέγγιση για την επανένωση των Γλυπτών.
Τίτλος βιβλίου:Τα Παρθενώνεια γλυπτά
Υπότιτλος βιβλίου:Το ζήτημα κυριότητας και η ηθική διάσταση
Εκδότης:Οσελότος
Συντελεστές βιβλίου:Πιτσινός Αλέξανδρος (Συγγραφέας)
ISBN:9786182055427
Στοιχεία έκδοσης:Ιανουάριος 2024
Κατηγορίες:Λογοτεχνία > Ελληνική Λογοτεχνία > Δοκίμιο
Γενικά Βιβλία > Καλές Τέχνες > Ζωγραφική - Γλυπτική - Χαρακτική - Γραφικές Τέχνες
Ιστορία > Ελληνική Ιστορία > Αρχαία Ελληνική Ιστορία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες