Αφρική

Υπό εξαφάνιση
Εκδότης:
Καρακώτσογλου
Έτος:
2007
ISBN:
9789606611551
Σελίδες:
502
Εξώφυλλο:
Σκληρό
Αφρική
Τιμή εκδότη:€20,00
Η τιμή μας: €18,00
στο καλάθι
Αφρική
Τα χρόνια του 17ου αιώνα αποτελούν μια χρονική περίοδο που έχει σημαδευτεί από μεγάλες εξερευνήσεις. Η Αφρικανική Ήπειρος θεωρείτο απρόσιτη, κατοικημένη από άγριους πληθυσμούς και άγρια θηρία, που τη χαρακτηρίζει μια άγνωστη χλωρίδα και πανίδα και ελεγχόταν από μαγικές δυνάμεις.

Τα μυστήρια της Αφρικής έκαναν την εικόνα του εξερευνητή ακόμα πιο συναρπαστική, γιατί ερχόταν αντιμέτωπος με μεγάλους κίνδυνους και απειλές στην ανακάλυψη Λιμνών, ποταμών και βουνών, συνεισφέροντας έτσι σημαντικά στον σχεδιασμό νέων χαρτών και στην αύξηση της παγκόσμιας γνώσης.

Η Αιθιοπία ήταν μια από τις πιο συναρπαστικές περιοχές και εξερευνήθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσοχή. Η ιστορία της έχει τις ρίζες της στην αυγή του ανθρώπινου είδους και ήταν η γη που μας αποκάλυψε τα λείψανα της Λούσι, μιας γυναίκας που έζησε πριν από τρία εκατομμύρια χρόνια περίπου και αποτελεί το πιο παλιό ανθρωποειδές που είναι γνωστό στην επιστήμη. Στις αρχές του 19ου αιώνα, η Ιταλική Γεωγραφική Εταιρεία ανέθεσε στον λοχαγό Βιτόριο Μποτέγκο να αποκαλύψει το μυστήριο της διαδρομής του ποταμού Όμο. Αυτός οργάνωσε μια αποστολή από 250 αακάρι (ιθαγενείς στρατιώτες), εξοπλισμένους με γαϊδουράκια και καμήλες και εξερεύνησε τον ποταμό μέχρι το στόμιο του, το σημείο όπου τα νερά του ρέουν απ' ευθείας μέσα στη λίμνη Τουρκάνα, στη νοτιοδυτική Αιθιοπία. Με αυτή την ανακάλυψη ο Μποτέγκο έλυσε ένα από τα αινίγματα της σύγχρονης γεωγραφίας. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της επιστροφής ο Μποτέγκο σκοτώθηκε από μια φυλή που ζούσε σε μεγάλες ομάδες σε εκείνη την απόμακρη και ελάχιστα γνωστή γωνιά της Αιθιοπίας. Ακόμα και σήμερα, περισσότερες από 50 εθνικές ομάδες κατοικούν σε αυτή τη γη. Από τις δέκα κύριες ομάδες, μερικές ζουν σε περιοχές που είναι ακόμα δύσκολα να φτάσει κανείς.

Όταν η White Star Publishers μου ζήτησε να παρουσιάσω μια φωτογραφική έκθεση για τις φυλές που κατοικούν στην κατώτερη κοιλάδα Όμο, δεν ενθουσιάστηκα αμέσως. Φυσικά, η αποστολή κινούσε το ενδιαφέρον μου, αλλά η εκτέλεση της έμοιαζε να είναι πολύπλοκη. Επί πλέον είχα μόνο ασαφείς πληροφορίες για την Αιθιοπία. Έτσι άρχισα να μελετώ χάρτες της περιοχής και να συγκεντρώνω στοιχεία για τις φυλές της, που παρέμεναν ακόμα μακριά από οποιαδήποτε μορφή προόδου και πολιτισμού. Οι λίγες πληροφορίες που πήρα βρίσκονταν συνοψισμένες σε δύο οδηγούς και σε μερικά σχετικά κεφάλαια παλιών βιβλίων φωτογραφικών ιστοριών.

Τότε συνειδητοποίησα τη σημασία αυτού του έργου. Στην εποχή της άμεσης επικοινωνίας όπου μπορούσα να φτάσω στις τέσσερις γωνίες του κόσμου με ένα απλό κλικ του ποντικιού μου υπήρχε στην Αιθιοπία μια περιοχή, περίπου στο μέγεθος της Ελβετίας, που παρέμενε ακόμα απομακρυσμένη στον χρόνο και στον χώρο πέρα από κάθε φαντασία.
Απλώς έπρεπε να πάω και να τραβήξω φωτογραφίες... [...]

(απόσπασμα από το βιβλίο)
Τίτλος βιβλίου:Αφρική
Υπότιτλος βιβλίου:Υπό εξαφάνιση
Εκδότης:Καρακώτσογλου
Συντελεστές βιβλίου:Giansanti, Gianni (Συγγραφέας)
Παπαγεωργίου, Εύη (Μεταφραστής)
ISBN:9789606611551
Στοιχεία έκδοσης:Οκτώβριος 2007
Σημείωση:Εθνογραφικές εισαγωγές: Πάολο Νοβαρέζο.
Κατηγορίες:Γενικά Βιβλία > Καλές Τέχνες > Φωτογραφία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες