Ο κώδικας της ζωής

Η βραβευμένη με το Νόμπελ Χημείας 2020 Τζένιφερ Ντάουντνα και το μέλλον της ανθρωπότητας
Εκδότης:
Κλειδάριθμος
Έτος:
2023
ISBN:
9789606454554
Σελίδες:
592
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Ο κώδικας της ζωής
Τιμή εκδότη:€22,20
Η τιμή μας: €19,98
στο καλάθι
Ο κώδικας της ζωής
Όταν η Τζένιφερ Ντάουντνα πήγαινε στην έκτη τάξη, γύρισε μια μέρα στο σπίτι κι ανακάλυψε ότι ο πατέρας της είχε αφήσει πάνω στο κρεβάτι της το βιβλίο του Τζέιμς Γουάτσον Η διπλή έλικα. Νόμισε πως ήταν μια από τις αστυνομικές ιστορίες που τόσο της άρεσαν. Όταν το διάβασε, ανακάλυψε ότι κατά κάποιον τρόπο είχε δίκιο. Καθώς καταβρόχθιζε τις σελίδες, τη συνάρπασε ο έντονος ανταγωνισμός κατά την αναζήτηση του κώδικα της ζωής. Κι ας έλεγε ο σχολικός της σύμβουλος ότι τα κορίτσια δεν γίνονται επιστήμονες, αποφάσισε πως αυτή θα γινόταν. Ωθούμενη από το πάθος της να κατανοήσει πώς λειτουργεί η φύση, βοήθησε να πραγματοποιηθεί η πιο σημαντική πρόοδος στη βιολογία, μετά την ανακάλυψη της δομής του DNA από τον Γουάτσον. Μαζί με τους συνεργάτες της έκανε μια εφεύρεση που θα άλλαζε την ανθρωπότητα – το CRISPR. Ένα εύχρηστο εργαλείο ικανό να τροποποιήσει το DNA. To CRISPR άνοιξε έναν θαυμαστό καινούριο κόσμο ιατρικών θαυμάτων, αλλά έθεσε και πολλά ηθικά διλήμματα.

Η ανάπτυξη του CRISPR, με πιο πρόσφατη εφαρμογή την ταχύτατη δημιουργία εμβολίων για τον κορονοϊό, θα επισπεύσει τη μετάβασή μας στην επόμενη μεγάλη επανάσταση. Ο περασμένος μισός αιώνας ήταν μια ψηφιακή εποχή βασισμένη στους μικροεπεξεργαστές, τους υπολογιστές και το διαδίκτυο. Τώρα εισερχόμαστε σε μια επανάσταση στις επιστήμες της ζωής, η οποία γεννά μια σειρά από ηθικά ερωτήματα.

Θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε τις νέες μας δυνάμεις στο «χακάρισμα» της εξέλιξης, για να γίνουμε λιγότερο ευπρόσβλητοι στους ιούς; Τι υπέροχο δώρο θα ήταν αυτό! Και για την πρόληψη της κατάθλιψης; Θα έπρεπε να επιτρέπουμε στους γονείς, εάν έχουν την οικονομική δυνατότητα, να βελτιώνουν το ύψος, τους μυς ή τον δείκτη νοημοσύνης των παιδιών τους;

Αφού βοήθησε στην εφεύρεση του CRISPR, η Τζένιφερ Ντάουντνα πρωτοστάτησε στην ενασχόληση με τούτα τα ηθικά ζητήματα και, με τη συνεργάτιδά της, την Εμανουέλ Σαρπεντιέ, τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ το 2020.

Η ιστορία της μοιάζει με «συναρπαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα» (Oprah Daily) που πραγματεύεται τα σπουδαιότερα θαύματα της φύσης, από τις απαρχές της ζωής έως το μέλλον του ανθρώπινου είδους.

Ένα μοναδικό βιβλίο που εμβαθύνει σε μια από τις πλέον ρηξικέλευθες βιολογικές ανακαλύψεις των καιρών μας.
Τίτλος βιβλίου:Ο κώδικας της ζωής
Υπότιτλος βιβλίου:Η βραβευμένη με το Νόμπελ Χημείας 2020 Τζένιφερ Ντάουντνα και το μέλλον της ανθρωπότητας
Τίτλος πρωτότυπου:The code breaker
Εκδότης:Κλειδάριθμος
Συντελεστές βιβλίου:Isaacson Walter (Συγγραφέας)
Μακρόπουλος Μιχάλης (Μεταφραστής)
ISBN:9789606454554
Στοιχεία έκδοσης:Μάιος 2023
Κατηγορίες:Γενικά Βιβλία > Μαρτυρίες - Βιογραφίες - Αυτοβιογραφίες - Ντοκουμέντα
Επιστήμες > Θετικές > Βιολογία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες