Ένας άνθρωπος παντός καιρού
Αν ο Οιδίποδας ήταν γιος της μοίρας, της πιο τυφλής που όρισαν οι θεοί στην πορεία της πτώσης ενός θρόνου και της συμφοράς του λαού του, ο Θανάσης ο Νεοέλληνας, στην άλλη άκρη του ελληνικού δίπολου της περιπλάνησης, είναι τέκνο της τυφλής ανάγκης, αλλά όχι και το «ώριμο τέκνο της οργής»... Όπως και ο ξάδερφός του, ο Καραγκιόζης, έτσι και ο Θανάσης δεν βολεύεται κάτω από τις σημαίες της όποιας επανάστασης• η νομοτέλεια δεν έχει θέση στον δικό του ορίζοντα. Κάποια στιγμή, ο Καραγκιόζης σκαρφα¬λώνει στο πανί, και ο Θανάσης Βέγγος στην οθόνη του κινηματογράφου, αφήνοντας για θεατή τους τον Θανάση τον Νεοέλληνα κι εκεί στο λευκό σεντονάκι γίνονται αναρχικοί με ή χωρίς μαύρες σημαίες...
Η πρώτη έκδοση αυτού του βιβλίου, με τον ίδιο τίτλο που φέρει και τώρα, έγινε το 2000. Με τον τίτλο Θανάσης Βέγγος και υπότιτλο τον παρόντα τίτλο εκδόθηκε το 2017, συμπληρωμένο μέχρι τον θάνατο του Θανάση. Η τωρινή έκδοση φιλοδοξώ να είναι η οριστική, με την επαναφορά του πρώτου τίτλου και εξώφυλλου, με αρκετά συμπληρωματικά στοιχεία, κυρίως καταθέσεις από την ταινία μου Ένας άνθρωπος παντός καιρού και με τον τωρινό πρόλογο, που τοποθετεί επί χάρτου την ιστορία του βιβλίου αλλά και την ιστορία τής σχέσης μου με τον Θανάση Βέγγο. Στην πρώτη εκείνη, του 2000, ο πρώτος που το ξεφύλλισε ήταν ο Θανάσης. Έκτοτε έγιναν πολλά και ο ίδιος πλούτισε την εργο-βιογραφία του και έφυγε. Εμπλούτισα κι εγώ το βιβλίο.
Κωστής, Κώστας Π., 1957-
O Κώστας Κωστής γεννήθηκε το 1957 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, και οικονομική ιστορία στην Ecole des hautes etudes en sciences socials στο Παρίσι, όπου το 1985 υποστήριξε τη διδακτορική διατριβή του με θέμα "Economie agricole et banque agraire. Aspects de l' economie de la Grece entre les deux guerres, 1919-1927". Δίδαξε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το 1988 μέχρι το 2003. Από το 2004 είναι καθηγητής οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2006 ως το 2009 κατείχε την Έδρα Σπουδών για τη Νεότερη και Σύγχρονη Ελλάδα στην Ecole des hautes etudes en sciences socials, στο Παρίσι.