Από μένα αυτά…
Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ σε απρόβλεπτες συζητήσεις με τον Μάκη Προβατά και την Έφη Βασιλοπούλου. Μιλά, μεταξύ άλλων, για τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια, για τους γονείς της, την Κατοχή και την Αντίσταση, για τη ζωή της στη Γαλλία, για τη μητρότητα και τον ρόλο της ως γιαγιάς. Συζητά για την «ελληνική συνέχεια», την αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο, για τη νεότερη ελληνική ιστορία που «πελοποννησιάζει» αλλά και για τις «ανιστόρητες ανοησίες» του Ταγίπ Ερντογάν, για την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Καταθέτει τις απόψεις της για το κατά πόσον βελτιώνει η εκπαίδευση τον άνθρωπο, για τους νέους την εποχή του διαδικτύου και τον σχολικό εκφοβισμό, το τι είναι όντως αυτονόητο στη ζωή· για την έννοια της μνήμης, της λήθης και της αλήθειας· για τον έρωτα και τον ευτυχισμένο γάμο, την προδοσία και την απώλεια· για το εφικτό ή όχι της αυτογνωσίας και τον γρίφο που λέγεται «ψυχή»· για την ανθρωπιά ως μέγιστη αρετή και την τέχνη ως ζωντανό οργανισμό, για τους ποιητές που θαυμάζει. Η έκδοση συμπληρώνεται από παράρτημα με 14 δημοσιευμένα και αδημοσίευτα ποιήματά της.
Τίτλος βιβλίου: | Από μένα αυτά… |
---|
Εκδότης: | Εκδόσεις Πατάκη |
---|
Συντελεστές βιβλίου: | Γλύκατζη - Ahrweiler, Ελένη, 1926- (Συγγραφέας) Προβατάς, Μάκης (Συγγραφέας) Βασιλοπούλου Έφη (Συγγραφέας)
|
ISBN: | 9786180700718 | Εξώφυλλο βιβλίου: | Μαλακό |
---|
Σειρά εκδότη: | Ντοκουμέντα - Βιογραφίες | Σελίδες: | 176 |
---|
Στοιχεία έκδοσης: | Μάρτιος 2023 | Διαστάσεις: | 21x14 |
---|
Κατηγορίες: | Γενικά Βιβλία > Μαρτυρίες - Βιογραφίες - Αυτοβιογραφίες - Ντοκουμέντα |

Χαλκίδης, Ευθύμιος
Ο Ευθύμιος Χαλκίδης γεννήθηκε στον Τρίλοφο της Πιερίας στις 20 του Ιούνη 1943 από γονείς γεωργούς. Τέλειωσε το Δημοτικό και ρίχτηκε παιδί στη βιοπάλη. Το σπιτικό του δοκιμάστηκε άγρια από την εγχώρια αντίδραση στον αγώνα της για επιβολή, με αποτέλεσμα να στερηθεί τον πατέρα του για δεκάξι ολόκληρα χρόνια. Αυτή η κατάσταση σφυρηλάτησε καθοριστικά και αμετάκλητα το χαρακτήρα του, στην αναζήτηση της αλήθειας και του δικαίου. Πολύ νωρίς εντάχθηκε στη νεολαία Λαμπράκη κι από τότε δεν έπαψε στιγμή ν' αγωνίζεται για τον άνθρωπο. Στα 1966 μετανάστευσε στη Δυτ. Γερμανία για δέκα χρόνια. Έμαθε τρεις ξένες γλώσσες και έγραψε τέσσερα έργα. Στον προσανατολισμό του για τη λογοτεχνία έπαιξε πρωταρχικό ρόλο η λιγόχρονη γνωριμία του με τον πατέρα του, από τον οποίο αντλούσε πρωτόγνωρες γνώσεις. Στα 1974, κλείνοντας το φέρετρό του, έγραψε τους "Στοχασμούς", οδοιπορικό για τους εξόριστους. Το 2008 εκπλήρωσε το μεγάλο όνειρό του... Εκτύπωσε το μυθιστόρημα "Μαρία Ντολόρες", ως συμβολή στην ιστορική λογοτεχνία της μεταναστευτικής περιόδου. Ασυμβίβαστος με τη μισανθρωπία, τη μικρότητα, την αγνωμοσύνη, τη μικροπρέπεια, τη θρησκοληψία και την κάθε μορφή δεσποτικής αμετροέπειας. Έδωσε άπειρες μάχες σε όλα τα μέτωπα για τον εξανθρωπισμό του μαζανθρώπου. Τις έχασε όλες και, όπως ο ίδιος εξακολουθεί να πρεσβεύει, δε θ' αργήσει η Νίκη.