Δέκα τσιγγάνικα παραμύθια

Εκδότης:
Εκδόσεις Όστρια
Έτος:
2023
ISBN:
9789606047930
Σελίδες:
70
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Δέκα τσιγγάνικα παραμύθια
Τιμή εκδότη:€14,84
Η τιμή μας: €13,36
Δέκα τσιγγάνικα παραμύθια
Το παραμύθι είναι το «αγαπημένο παιδί» του προφορικού λόγου. Λείψανο από τα προϊστορικά ακόμα χρόνια, έχει από τη φύση του μια παγκοσμιότητα.
Το γύφτικο παραμύθι, ενώ έχει σε γενικές γραμμές το ύφος του ευρωπαϊκού παραμυθιού (ίδια στοιχεία και θεμέλια) ωστόσο «κρέμεται ουσιαστικά στον αέρα». Του λείπουν ουσιαστικά χαρακτηριστικά όπως η προϊδέαση, το κύριο θέμα, το συμπέρασμα, απουσιάζουν δηλαδή, απ’ αυτό, τα ονομαζόμενα καλολογικά και φιλολογικά στοιχεία, εκείνα ακριβώς που χαρακτηρίζουν την ευρωπαϊκή κουλτούρα και αισθητική.
Το γύφτικο παραμύθι δε στηρίζεται σε καμία παράδοση, ούτε έχει φιλολογική ραχοκοκαλιά. Δε βαδίζει σε ορισμένα καλούπια, αλλά αντίθετα καταπιάνεται κάθε φορά κατά το κέφι του γύφτου παραμυθά, που πλάθει το ζυμάρι του, «όπως του καπνίσει». Αυτός σχεδιάζει αυθαίρετα και παραλλάζει το κείμενο κατά βούληση. Γι’ αυτό και τα παραμύθια αυτού του είδους δεν έχουν καμία σταθερή παραμυθική αξία. Οι γύφτοι είναι ο μοναδικός λαός της Οικουμένης που δεν έχει παραμύθια τυποποιημένα, γνωστά στην υπόλοιπη ανθρωπότητα. Τα γύφτικα παραμύθια δεν βρίσκονται στους καταλόγους των παραμυθιών του κόσμου.
Τίτλος βιβλίου:Δέκα τσιγγάνικα παραμύθια
Εκδότης:Εκδόσεις Όστρια
Συντελεστές βιβλίου:Κατσάρας Χαράλαμπος (Συγγραφέας)
ISBN:9789606047930
Σειρά εκδότη:Νέα Ελληνική Λογοτεχνία
Στοιχεία έκδοσης:Ιανουάριος 2023
Κατηγορίες:Παιδικά - Εφηβικά > Παραμύθια
Λογοτεχνία > Ελληνική Λογοτεχνία > Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Εθνολογία, Λαογραφία και Πολιτισμός
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες