Η τέχνη ως έκφραση της πολιτικής: Η περίπτωση του Richard Wagner
Το παρόν πόνημα ερευνά τη διαμόρφωση του εθνικοσοσιαλιστικού αφηγήματος και της εθνικοσοσιαλιστικής κοινωνικής ταυτότητας μέσω των μουσικών δραμάτων του Richard Wagner. Εστιάζοντας στην περίπτωση του Wagner ο συγγραφέας στρέφει το θεωρητικό ενδιαφέρον στο γενικό ερώτημα που αφορά τη σχέση μεταξύ κοινωνίας ή πολιτικής, αφ’ ενός, και μουσικής, αφ’ ετέρου. Συγκεκριμένα αναλύει σε φιλοσοφικό και πολιτικό επίπεδο σημαντικά μουσικά δράματα του Wagner, όπως οι «Αρχιτραγουδιστές της Νυρεμβέργης», το «Δαχτυλίδι του Nibelung» και ο «Πάρσιφαλ». Η έντονα αντισημιτική ιδεολογία του μουσικοσυνθέτη σε συνδυασμό με την προβολή μιας φυλετικά ανώτερης γερμανικής φυλής χρησιμοποιήθηκαν στο έπακρο από τη γκεμπελική προπαγάνδα για την ισχυροποίηση του ναζιστικού καθεστώτος. Παράλληλα όμως πολλές είναι και οι φωνές ερευνητών που τοποθετούν τον Wagner στο ρομαντικό ρεύμα της εποχής του δικαιολογώντας ουσιαστικά πολλές από τις απόψεις του ως μια κυρίαρχη τάση της εποχής του. Ο εθνικοσοσιαλισμός απλά εκμεταλλεύτηκε τις καταστάσεις, έκανε μια προσεκτική επιλογή των στοιχείων που τον εξυπηρετούσαν με στόχο την εξιδανίκευση ενός κοινού γερμανικού παρελθόντος και τη σφυρηλάτηση με αυτόν τον τρόπο μιας ανανεωμένης εθνικής ταυτότητας, μετά την ήττα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Καράκωστας, Ιωάννης Κ.
Ο Καθηγητής Ιωάννης Κ. Καράκωστας γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1943. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ'όπου και απεφοίτησε το 1966. Ομιλεί Γερμανικά, Αγγλικά και Ιταλικά. Το 1968 ενεγράφη στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και έκτοτε ασκεί το λειτούργημα του δικηγόρου με παραστάσεις τόσο στον Άρειο Πάγο όσο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το 1973 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Regensburg της Γερμανίας. Το 1983 διορίζεται καθηγητής στην έδρα του Αστικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές Αστικό Δίκαιο (Γενικές Αρχές, Εμπράγματο Δίκαιο και Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο), Δίκαιο Προστασίας του Καταναλωτή, Δίκαιο Προστασίας της Προσωπικότητας και ΜΜΕ και Δίκαιο Προστασίας Περιβάλλοντος. Επίσης διδάσκει ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, όπου αντικείμενο της διδασκαλίας είναι το Δίκαιο Περιβάλλοντος.
Ο καθηγητής Ιωάννης Καράκωστας είναι Γραμματέας της Ενώσεως Αστικολόγων Ελλάδος, Μέλος της Ενώσεως Ευρωπαϊκού Δικαίου καθώς επίσης Μέλος της Ενώσεως Δικονομολόγων και της Εταιρίας Δικαστικών Μελετών. Επιπλέον, είναι Πρόεδρος της Εταιρίας Ευβοϊκών Σπουδών. Ο Ιωάννης Καράκωστας διετέλεσε Κοσμήτωρ της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών κατά το διάστημα 2000-2003, ενώ από το 2003 έως σήμερα είναι Πρόεδρος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το Σεπτέμβριο του 2006 είναι Αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας, Πολιτισμού και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών.