Το αίμα που έγινε ρουμπίνι

Η σύγχρονη ιστορία του Ιράν μέσα από τα μάτια του Ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, Αγιατολάχ Σεγιέντ Αλί Χαμενεΐ
Εκδότης:
Ταξιδευτής
Έτος:
2022
ISBN:
9789605791285
Σελίδες:
404
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Το αίμα που έγινε ρουμπίνι
Τιμή εκδότη:€19,50
Η τιμή μας: €17,55
στο καλάθι
Το αίμα που έγινε ρουμπίνι
Η έκδοση αυτή αποτελεί καταγραφή των κειμένων των αναμνήσεων του Ανώτατου Ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Αγιατολάχ Σεγιέντ Αλί Χοσεϊνί Χαμενεΐ και περιλαμβάνει όλα τα γεγονότα της ζωής του, τη σύλληψη, τη φυλάκιση και την εξορία του σε όλη τη διάρκεια των αγώνων του ιρανικού λαού –υπό την ηγεσία του Αγιατολάχ Χομεϊνί– στην περίοδο του δικτατορικού καθεστώτος του Σάχη.
Ανεξάρτητα από τις διαφορετικές απόψεις που επικρατούν, η Ισλαμική Επανάσταση του Ιράν παραμένει ένα κομβικό γεγονός στην ιστορία. Πριν από μισό αιώνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Σοβιετική Ένωση προσπάθησαν να κυριαρχήσουν στον κόσμο. Επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ισλαμικές χώρες, αυτές οι δύο δυνάμεις οδήγησαν μια πολιτιστική, οικονομική και στρατιωτική εισβολή, με την ελπίδα να επιβληθούν και να εγκαθιδρύσουν ηγεμονία στην ευρύτερη περιοχή.
Οι Η.Π.Α. έστρεψαν την προσοχή τους στο Ιράν, σε μεγάλο βαθμό, λόγω της στρατηγικής θέσης της χώρας και του πλούτου των φυσικών πόρων, ιδιαίτερα του πετρελαίου. Για την Ουάσιγκτον, το Ιράν έγινε ο ακρογωνιαίος λίθος του σχεδίου ασφαλείας της Αμερικής για την εφαρμογή και τη διασφάλιση των δυτικών συμφερόντων σε ολόκληρη την περιοχή.
Το 1962, ο Ιμάμης Χομεϊνί εμφανίστηκε ως η πιο ισχυρή ιρανική φωνή της αντιπολίτευσης, καταγγέλλοντας τις κατασταλτικές εσωτερικές πολιτικές και τις βάναυσες τακτικές του Σάχη. Ήταν ο πρώτος θρησκευτικός ηγέτης που καταδίκασε ανοιχτά το πρόγραμμα εκδυτικοποίησης του Σάχη και φυλακίστηκε για σύντομο χρονικό διάστημα πριν εξοριστεί. Πέρασαν χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ισλαμιστές ακτιβιστές υπέφεραν από διώξεις, φυλακίσεις και βασανιστήρια. Καθώς η δυσαρέσκεια μεγάλωνε, ο Σάχης έγινε πιο κατασταλτικός και η υποστήριξη προς τον Ιμάμη Χομεϊνί αυξήθηκε. Το 1978, μαζικές διαδηλώσεις κατά του Σάχη ξέσπασαν στις μεγάλες πόλεις του Ιράν και ο Ιμάμης Χομεϊνί ζήτησε την άμεση ανατροπή του Σάχη. Τον Ιανουάριο του 1979, ο Σάχης διέφυγε από το Ιράν και την 1η Φεβρουαρίου του ιδίου έτους, ο Ιμάμης Χομεϊνί έφτασε θριαμβευτικά στην Τεχεράνη.
Ο αφηγητής αυτών των απομνημονευμάτων δεν είναι άλλος από τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, Σεγιέντ Αλί Χοσεϊνί Χαμενεΐ. Ένας ένθερμος υποστηρικτής και πιστός οπαδός του Ιμάμη Χομεϊνί, ο Χαμενεΐ συμμετείχε ενεργά σε αντικαθεστωτικές δραστηριότητες και φυλακίστηκε πολλές φορές. Αυτά τα απομνημονεύματα, που ο Σεγιέντ Αλί Χαμενεΐ επέλεξε να αφηγηθεί στα αραβικά, είναι μια προφορική περιγραφή, από πρώτο χέρι, μιας σημαντικής φάσης στην ιρανική ιστορία, της οποίας οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις συνεχίζουν να επηρεάζουν τον κόσμο μέχρι σήμερα.
Τίτλος βιβλίου:Το αίμα που έγινε ρουμπίνι
Υπότιτλος βιβλίου:Η σύγχρονη ιστορία του Ιράν μέσα από τα μάτια του Ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, Αγιατολάχ Σεγιέντ Αλί Χαμενεΐ
Εκδότης:Ταξιδευτής
Συντελεστές βιβλίου:Khamenei Ali (Συγγραφέας)
Karaji Ali (Μεταφραστής)
ISBN:9789605791285
Στοιχεία έκδοσης:Δεκέμβριος 2022
Κατηγορίες:Ιστορία > Παγκόσμια Ιστορία
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Πολιτική
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες