Λιμάνια και πλοία στις αρχές του 20ού αιώνα

Εκδότης:
Αργώ Εκδοτική
Έτος:
2007
ISBN:
9789608940024
Σελίδες:
255
Εξώφυλλο:
Σκληρό
Λιμάνια και πλοία στις αρχές του 20ού αιώνα
Τιμή εκδότη:€64,69
Η τιμή μας: €58,22
στο καλάθι
Λιμάνια και πλοία στις αρχές του 20ού αιώνα
Η αποστολή καρτ ποστάλ υπήρξε μια συνήθεια η οποία διαδόθηκε στη διάρκεια των τριών τελευταίων δεκαετιών του περασμένου αιώνα για να φθάσει στο απόγειο της στις αρχές του δικού μας.

Υπήρξαν πολλά διαφορετικά είδη καρτ ποστάλ με μεγάλη ποικιλία θεμάτων. Μεταξύ αυτών ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι κάρτες με φωτογραφικές απεικονίσεις πόλεων και γεωγραφικών περιοχών του κόσμου οι οποίες, εκτός των άλλων, αποτελούν αδιάψευστη όσο και πολύτιμη μαρτυρία των όσων συνέβαιναν σε καθημερινή βάση σε όλη τη γη, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Είμαι λάτρης της φωτογραφίας εδώ και πολλά χρόνια και το πλέον αγαπημένο μου θέμα είναι η εικόνα ενός πλοίου είτε αυτό ταξιδεύει είτε βρίσκεται αραγμένο σε κάποιο λιμάνι. Φωτογραφίζω πλοία σε κάθε ευκαιρία, ενώ το ίδιο θέμα αποτελεί τον πυρήνα μιας φωτογραφικής συλλογής την οποία άρχισα να δημιουργώ σταδιακά τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια. Αν και κάθε εικόνα πλοίου έχει τη δική της ομορφιά και το ξεχωριστό της ενδιαφέρον, δεν κρύβω ότι ανέκαθεν με γοήτευε η εικόνα των ατμόπλοιων τα οποία ναυπηγήθηκαν στα τέλη του περασμένου αιώνα ή στις αρχές του εικοστού. Είναι άλλωστε τα πλοία τα οποία σφράγισαν το πέρασμα της ναυτιλίας από τα ιστία στον ατμό.

Οι αυθεντικές φωτογραφίες των πλοίων αυτών είναι αρκετά σπάνιες και δυσεύρετες, γεγονός που με οδήγησε στο να αναζητώ εικόνες ατμόπλοιων συλλέγοντας παράλληλα παλαιές καρτ ποστάλ, οι οποίες απεικόνιζαν πλοία σε διάφορα λιμάνια.

Η ταξινόμηση αυτού του υλικού πριν από μερικά χρόνια μου απεκάλυψε στο σύνολο του έναν κόσμο στον οποίο, ομολογώ, θα ήθελα πολύ να είχα ζήσει. Από εκείνη τη στιγμή γεννήθηκε και η ιδέα της δημιουργίας ενός λευκώματος το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει στο ευρύ κοινό την οπτική απόλαυση όλων αυτιών των πανέμορφων εικόνων, που "αιχμαλώτισαν", ποιος ξέρει πόσοι ανώνυμοι, άγνωστοι σήμερα, φωτογράφοι σε όλα τα μέρη του κόσμου. Απέμενε όμως να βρω τον τρόπο της παρουσίασης τους, τον οποίο τελικά εμπνεύστηκα διαβάζοντας πριν από λίγους μήνες το διαφημιστικό φυλλάδιο μιας γνωστής εταιρίας κρουαζιερόπλοιων. Σκέφθηκα να "σκαρώσω" το φανταστικό ταξίδι ενός πλοίου που θα ξεκινούσε από την τσαρική Αγία Πετρούπολη και θα έφτανε ως το Λας Πάλμας, έχοντας ταξιδέψει κόστα-κόστα την ευρωπαϊκή ήπειρο, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη θάλασσα. Αυτό το ταξίδι, με τους 157 ενδιάμεσους σταθμούς του, παρουσιάζεται στις επόμενες σελίδες αυτού του λευκώματος, μεταφέροντας τον αναγνώστη νοερά στις αρχές του πλέον ταραχώδους, ίσως, αιώνα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ας ταξιδέψουμε λοιπόν για λίγο, όσο διαρκεί η διαδρομή, μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου, για να ανακαλύψουμε τη διαφορετική εικόνα που είχαν τότε εκείνα τα μέρη της γης. Μια εικόνα την οποία δυστυχώς αλλοίωσε στις περισσότερες περιπτώσεις η καλπάζουσα εξέλιξη στη διάρκεια των μεταπολεμικών δεκαετών.

Καλό σας ταξίδι!

(από τον πρόλογο του Γεώργιου Μ. Φουστάνου)
Τίτλος βιβλίου:Λιμάνια και πλοία στις αρχές του 20ού αιώνα
Εκδότης:Αργώ Εκδοτική
Συντελεστές βιβλίου:Φουστάνος, Γεώργιος Μ. (Φωτογράφος)
ISBN 10:
ISBN 13:
9608940028
9789608940024
Σειρά εκδότη:
Πρώτη έκδοση:Οκτώβριος 2007
Τόμος:
Σημείωση:Πεντάγλωσση έκδοση: ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά.
1η έκδοση: Νοέμβριος 1998.
Κατηγορίες:Λευκώματα > Φωτογραφικά
Γενικά Βιβλία > Καλές Τέχνες > Φωτογραφία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες