Η διδασκαλία του ολόκληρου λογοτεχνικού έργου
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται τόσο στους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όσο και στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν το μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Φιλοδοξεί να προσφέρει τα απαραίτητα εργαλεία για την επιτυχημένη ανάγνωση και επεξεργασία ολόκληρων (αυτοτελών) λογοτεχνικών βιβλίων (μυθιστορημάτων, εκτενών διηγημάτων, θεατρικών έργων, graphic novel), όπως ορίζονται από το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών (2021).
Περιλαμβάνει:
• Πρακτικές πληροφορίες που αφορούν την επιλογή του λογοτεχνικού έργου και τον τρόπο ανάγνωσής του.
• Το αναγκαίο θεωρητικό υπόβαθρο, ώστε ο αναγνώστης να διατρέξει το λογοτεχνικό κείμενο σε όλα τα επίπεδα ανάγνωσης και πρόσληψης: από την απλή κατανόηση ως την αποκάλυψη βαθύτερων νοηματικών και ερμηνευτικών στρωμάτων.
• Ερωτήσεις και ερμηνευτικά σχόλια που συστηματοποιούν την προσέγγιση του λογοτεχνικού κειμένου.
• Δημιουργικές δραστηριότητες, που βοηθούν στην εξοικείωση με τις συγγραφικές τεχνικές.
• Παραδείγματα προσέγγισης τριών λογοτεχνικών βιβλίων από τα προτεινόμενα από το Πρόγραμμα Σπουδών για τους μαθητές Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου, δύο μυθιστορημάτων (Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της της Άλκης Ζέη, Ελένη ή ο Κανένας της Ρέας Γαλανάκη) και ενός θεατρικού έργου (Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας του Σαίξπηρ).

Lenin, Vladimir Illic, 1870-1924
Lenin Vladimir Illic (22 Απριλίου 1870 - 21 Ιανουαρίου 1924). Ο Βλαδίμηρος Ίλιτς Ουλγιάνωφ που επωνομάστηκε Λένιν, προσεχώρησε στα επαναστατικά κινήματα της Ρωσίας ήδη στα χρόνια που σπούδαζε νομικά. Μετά από σύντομη παραμονή στην Ελβετία, συνελήφθη το 1895 στη Ρωσία λόγω πολιτικής προπαγάνδας κατά του καθεστώτος και εξορίστηκε στα χρόνια 1897-1900 στη Σιβηρία. Από το 1900 βρίσκεται με μια διετή διακοπή στο εξωτερικό, όπου ιδρύει και αναπτύσσει ένα κόμμα στελεχών, το οποίο προορίζεται να αναλάβει την ηγεσία του προλεταριάτου στον αγώνα για το σοσιαλισμό. Αυτές οι κινήσεις οδήγησαν το 1903 σε διάσπαση του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Ρωσίας. Το 1917 επέστρεψε ο Λένιν στη Ρωσία, με επίσημη υποστήριξη του γερμανικού κράτους, όταν ο A΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν ακόμα σε εξέλιξη. Μετά την "Οκτωβριανή Επανάσταση" ανέλαβε ο Λένιν την εξουσία ως ηγέτης των Μπολσεβίκων και προσπάθησε με εκτεταμένο μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας της Σοβιετικής Ένωσης που ανακηρύχθηκε εντωμεταξύ, να υλοποιήσει ένα μαρξιστικό μοντέλο διακυβέρνησης. Γίνεται πρόεδρος του Σοβιέτ του κομισαρίων του Λαού. Υπογράφει με τους Γερμανούς την συνθήκη του Μπρεστ Λιτόβσκ. Κερδίζει την εσωτερική αντεπανάσταση (Λευκορώσοι) ενώ για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσχέρειες εφαρμόζει την ΝΕΠ. Τον Μάϊο του 1922 μένει παράλυτος από συμφόρηση, συνεχίζει όμως να διοικεί το κράτος ως το θάνατο του στις 21 Ιουνίου 1924.Το κεκτημένο του έμεινε παρακαταθήκη ως Λενινισμός.