Πριν γίνουν πρόσφυγες τα παραμύθια

Δυτική Μικρά Ασία, Καππαδοκία, Πόντος. Λόγιες και Επιστημονικές καταγραφές 1850-1921
Εκδότης:
Αρμός
Έτος:
2022
ISBN:
9789606155154
Σελίδες:
380
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Πριν γίνουν πρόσφυγες τα παραμύθια
Τιμή εκδότη:€17,00
Η τιμή μας: €15,30
Πριν γίνουν πρόσφυγες τα παραμύθια
Ογδόντα μία ιστορίες του συλλογικού φαντασιακού απαγκιάζουν σε τούτη τη συλλογή μνήμης. Είναι γεννημένες σε χώματα μικρασιάτικα και ειπωμένες στον τόπο τους στην περίοδο 1850-1921, πριν γίνουν πρόσφυγες τα παραμύθια, όταν ακόμα ακούγονταν στα ανταμώματα των μακρινών μας αδερφών, γνωστών και αγνώστων συγγενών με την κοινή μοίρα κι ανάσα.
Παραμύθια λαϊκά ταξιδεμένα από τους παραμυθάδες και τις αφηγήτριες, αλλά και πληροφορητές από τη Δυτική Μικρά Ασία των παραλίων, την ευρύτερη ηπειρωτική ενδοχώρα της Καππαδοκίας και του ακριτικού Πόντου, ένα προσφάι πολιτισμού, κατά τα εννιά δέκατά τους, άγνωστα, σπάνια, δυσεύρετα και αδημοσίευτα μέχρι σήμερα στη νεοελληνική γλώσσα και στο παραμυθόφιλο κοινό. Ξετυλίγοντας τη μυθοπλαστική προφορική παράδοση από γενιά σε γενιά, μας αποκαλύπτουν έναν καλά κρυμμένο κόσμο στα φανερά, ένα ψηφιδωτό αντιλήψεων, ηθοεθιμικών αρχών και πρακτικών, πολιτισμικών επιρροών και συνηθειών αλλά και αποτυπώσεις εθνικής ταυτότητας και συνέχειας. Αποτελούν μιαν ιδιότυπη σκυταλοδρομία προφορικότητας των Μικρασιατών Ελλήνων, μέσα από την ανθρώπινη ανάσα του μαγικού και πολλαπλά δυνητικού παραμυθιακού λόγου, που μπορεί να δημιουργεί και να ελπίζει μέσα στο άθωρο…
Μια σημαντική παραμυθολογική παρακαταθήκη, συμβολή στο ορόσημο των εκατό χρόνων απ’ τον τραυματικό ξεριζωμό μέρους του Ελληνισμού από τις πατρογονικές του εστίες στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου.
Τίτλος βιβλίου:Πριν γίνουν πρόσφυγες τα παραμύθια
Υπότιτλος βιβλίου:Δυτική Μικρά Ασία, Καππαδοκία, Πόντος. Λόγιες και Επιστημονικές καταγραφές 1850-1921
Εκδότης:Αρμός
Συντελεστές βιβλίου:Προύσαλης Δημήτρης Β. (Συγγραφέας)
ISBN:9789606155154
Στοιχεία έκδοσης:Οκτώβριος 2022
Κατηγορίες:Λογοτεχνία > Ελληνική Λογοτεχνία > Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία

Προύσαλης Δημήτρης Β.

Προύσαλης Δημήτρης Β.
Ο Δημήτρης Προύσαλης σπούδασε παιδαγωγικά, βιβλιοθηκονομία και μετεκπαιδεύτηκε στην ειδική αγωγή. Έχει μεταπτυχιακό Διδακτορικό δίπλωμα (Master) στην κατεύθυνση Λαογραφία και Πολιτισμός του ΠΤΔΕ του ΕΚΠΑ Αθηνών και είναι υποψήφιος Διδάκτοράς του. Από το 1988 εργάζεται ως δάσκαλος στη Δημόσια Εκπαίδευση. Από το 1999 ασχολείται με την έρευνα, συλλογή, καταγραφή και μελέτη του λαϊκού παραμυθιού. Από το 2003 κουβαλάει με σεβασμό και μοιράζεται, σε αφηγήσεις με ενηλίκους και παιδιά, λαϊκά παραμύθια απ’ τις προφορικές παραδόσεις των λαών, για όλα αυτά που ισορροπούν ανάμεσα στα ψέματα των παραμυθιών και τις αλήθειες της ζωής. Έχει συνεργαστεί με πανεπιστημιακούς φορείς σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, μορφωτικούς οργανισμούς και Δραματικές Σχολές, Δήμους και Ελεύθερα Πανεπιστήμια. Έχει αφηγηθεί σε διεθνή και ελλαδικά φεστιβάλ και σε ποικίλους χώρους. Έχει εκδώσει τις συλλογές Παραμύθια του Κάτω Κόσμου (2007), Ελληνόφωνα Παραμύθια από την Κάτω Ιταλία (2008), Παραμύθια των Παραμυθάδων (2011), Παραμύθια από το στόμα στο χαρτί και από το χαρτί στο στόμα (επιμ./2014), Παραμύθια των Ευχών (επιμ./2015), Παραμύθια με δυνατές γυναίκες (επιμ./2016). Παραμύθια των Μεταμορφώσεων (επιμ./2018), Παραμύθια με Σοφούς Τρελούς (επιμ./2019), Μύθοι, θρύλοι παραδόσεις σαν παραμύθια (επιμ./2020) από τις εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ και Παραμύθια λαϊκά ενάντια σε δύσκολους καιρούς (2017) από τις εκδόσεις ΕΥΜΑΡΟΣ. Έχει επιμεληθεί την έκδοση Πρακτικών διημερίδας με θέμα: Κουβεντιάζοντας για το παραμύθι…. (2002) από τις εκδόσεις Μολύβιος Νιάου, την έκδοση των Βιβλίων-Ημερολογίων για το 2010 Λαϊκά παραμύθια απ’ τις άκρες της γης και για το 2011 Λαϊκές Παραδόσεις απ’ τις γωνιές της Ελλάδας, Λαϊκά παραμύθια των Παλαιστινίων (2013) από τις εκδόσεις Α/συνέχεια, και του παιδικού Ο γαϊδαράκος των Χριστουγέννων (2009) από τις εκδόσεις Αρμός. Ανακοινώσεις του σε διεθνή επιστημονικά και ελλαδικά συνέδρια συμπεριλαμβάνονται σε συλλογικούς τόμους και πρακτικά. Έχει εισηγηθεί σε διεθνή και πανελλαδικά συνέδρια και συμπόσια με λαογραφική, ανθρωπολογική, παιδαγωγική και φιλολογική κατεύθυνση για τη δυναμική του παραμυθιού και τη σημαντικότητα της αφήγησης στην εκπαίδευση, τη θεραπεία και τον πολιτισμό. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου Παραμύθια & Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη από το 2011 με τη συνεργασία τοπικών φορέων και του Φεστιβάλ Αφήγησης Αθήνα… μια πόλη παραμύθια από το 2014 με τη συνεργασία του ΟΠΑΝΔΑ, που εμπνέεται από και αφιερώνεται στην Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (20 Μαρτίου). Από το 2016 έχει την ευθύνη λειτουργίας της Λέσχης Αφήγησης Αθήνας Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία. Είναι ιδρυτικό μέλος της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη και του Σωματείου για την προώθηση της Φιλαναγνωσίας Διαβάζοντας Μεγαλώνω καθώς και τακτικό μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας. (Πηγή: "Λογό_τυπο", 2023)

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες