Θεωρίες συνωμοσίας για τον Χίτλερ

Το Τρίτο Ράιχ και η παρανοϊκή φαντασία
Εκδότης:
Αλεξάνδρεια
Έτος:
2022
ISBN:
9789602219539
Σελίδες:
262
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Θεωρίες συνωμοσίας για τον Χίτλερ
Τιμή εκδότη:€19,93
Η τιμή μας: €17,94
στο καλάθι
Θεωρίες συνωμοσίας για τον Χίτλερ
Η ιδέα ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο στην ιστορία, ότι όλα όσα συμβαίνουν είναι αποτέλεσμα μηχανορραφιών που εξυφαίνονται στο παρασκήνιο από κακόβουλες δυνάμεις, είναι παλιά όσο και η ίδια η ιστορία. Όμως οι θεωρίες συνωμοσίας, που πάνε χέρι-χέρι με την παράνοια, εξαπλώνονται όλο και περισσότερο στον 21ο αιώνα. Και πουθενά δεν είναι πιο εμφανείς απ’ ό,τι στις αναθεωρητικές εκδοχές της ιστορίας του Τρίτου Ράιχ. Θεωρίες από καιρό απαξιωμένες έχουν λάβει νέα πνοή χάρη σε υποτιθέμενα καινούργια τεκμήρια και προσεγγίσεις, στην πολλαπλασιαστική ισχύ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και στη μειωμένη επιρροή των παραδοσιακών πηγών έγκυρης γνώσης.
Κορυφαίος ιστορικός του Τρίτου Ράιχ, ο Ρίτσαρντ ΈΒανς εστιάζει εδώ σε πέντε από τις πιο πολυσυζητημένες και ανθεκτικές θεωρίες συνωμοσίας για τη ναζιστική περίοδο –συμπεριλαμβανομένων εκείνων που στήριξαν αρχικά την άνοδο του Χίτλερ– υποβάλλοντάς τες σε εξονυχιστικό έλεγχο: ότι οι Εβραίοι συνωμοτούσαν για να ανατρέψουν τον πολιτισμό, σύμφωνα με τα διαβόητα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών· ότι ο γερμανικός στρατός «χτυπήθηκε πισώπλατα» από σοσιαλιστές και Εβραίους το 1918· ότι οι κομμουνιστές έκαψαν το Ράιχσταγκ το 1933 για να πάρουν την εξουσία· ότι η μυστηριώδης πτήση του Ρούντολφ Ες στη Βρετανία το 1941 είχε εγκριθεί από τον Χίτλερ, ώστε να διαπραγματευτεί όρους ειρήνης που απέκρυψε ο Τσώρτσιλ· και ότι ο Χίτλερ δραπέτευσε από το καταφύγιό του στο Βερολίνο το 1945 και κρύφτηκε στη Νότιο Αμερική.

Ένα βιβλίο ιστορίας, αλλά κι ένα βιβλίο για την εποχή της «μετα-αλήθειας»· όχι απλώς μια έκθεση τεράτων και φαντασιώσεων αλλά, όπως λέει ο Έβανς, «ένα βιβλίο για τους δικούς μας ταραγμένους καιρούς».
Τίτλος βιβλίου:Θεωρίες συνωμοσίας για τον Χίτλερ
Υπότιτλος βιβλίου:Το Τρίτο Ράιχ και η παρανοϊκή φαντασία
Τίτλος πρωτότυπου:The Hitler Conspiracies. The Third Reich and the Paranoid Imagination
Εκδότης:Αλεξάνδρεια
Συντελεστές βιβλίου:Evans, Richard J. (Συγγραφέας)
Αστερίου, Ελένη (Μεταφραστής)
ISBN:9789602219539
Σειρά εκδότη:Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία
Στοιχεία έκδοσης:Σεπτέμβριος 2022
Κατηγορίες:Ιστορία > Παγκόσμια Ιστορία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες