Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από τις αμερικανικές πηγές

Η ενοχή των κεμαλικών δυνάμεων για την πυρκαγιά και τις σφαγές σύμφωνα με μαρτυρίες, δημοσιεύματα, επίσημες αναφορές και διαβαθμισμένα έγγραφα
Εκδότης:
Βιβλιοπωλείο Λαβύρινθος
Έτος:
2022
ISBN:
9786185422479
Σελίδες:
320
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από τις αμερικανικές πηγές
Τιμή εκδότη:€20,00
Η τιμή μας: €18,00
στο καλάθι
Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από τις αμερικανικές πηγές
Μέσα από αμερικανικές κυρίως πηγές, εν πολλοίς άγνωστες, απόρρητες και αδημοσίευτες έως τώρα, φωτίζονται τα άγνωστα παρασκήνια της τραγωδίας της Σμύρνης, τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, καθώς και ο κυνισμός των μεγάλων δυνάμεων της εποχής. Αποδεικνύεται με τρόπο αδιαμφισβήτητο η ενοχή των τουρκικών δυνάμεων για τις σφαγές και την μεγάλη πυρκαγιά της Σμύρνης, ενώ παράλληλα αναδεικνύονται τα κίνητρα των αυτουργών.

Οι κεμαλικοί ήθελαν να εξαφανίσουν τα ίχνη των σφαγών και να σβήσουν από την Σμύρνη οτιδήποτε δεν ήταν τουρκικό και μουσουλμανικό, αναγκάζοντας τους χριστιανικούς πληθυσμούς σ’ αυτό που απεκλήθη ως «Η μεγαλύτερη έξοδος της ιστορίας». Οι Δυτικές κυβερνήσεις παρακολουθούσαν σχεδόν άπραγες, επί εβδομάδες, το μαρτύριο των Μικρασιατών. Η σωτηρία εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ιδιωτική πρωτοβουλία ορισμένων Αμερικανών, οι οποίοι εργάστηκαν με αυτοθυσία τελώντας «μη εξουσιοδοτημένες πράξεις ανθρωπισμού» και σώζοντας με τον τρόπο αυτόν την τιμή της Δύσης.

Στα τεκμήρια που παρατίθενται στο βιβλίο αναδεικνύονται οι δύο διαφορετικές όψεις της αμερικανικής εμπλοκής στην Μικρασιατική Καταστροφή. Από την μια, τα κυνικά και ανελέητα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, όπως αυτά εκπροσωπούνταν από τον Αμερικανό Ύπατο Αρμοστή στην Κωνσταντινούπολη, Μαρκ Μπρίστολ, καθώς και από τον Άλλεν Ντάλλες, ο οποίος ήταν επικεφαλής του τμήματος Εγγύς Ανατολής του Υπουργείου Εξωτερικών και μετέπειτα Διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Από την άλλη, η φωτεινή Αμερική του ανθρωπισμού και της συμπόνοιας, των πρωταγωνιστών και αυτοπτών μαρτύρων της Καταστροφής της Σμύρνης: του προξένου Τζωρτζ Χόρτον, της ιατρού Έστερ Λάβτζοϋ, του ιεραποστόλου Έισα Τζέννινγκς και πολλών ακόμα.
Τίτλος βιβλίου:Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από τις αμερικανικές πηγές
Υπότιτλος βιβλίου:Η ενοχή των κεμαλικών δυνάμεων για την πυρκαγιά και τις σφαγές σύμφωνα με μαρτυρίες, δημοσιεύματα, επίσημες αναφορές και διαβαθμισμένα έγγραφα
Τίτλος πρωτότυπου:American Accounts Documenting the Destruction of Smyrna by the Kemalist Turkish Forces
Εκδότης:Βιβλιοπωλείο Λαβύρινθος
Συντελεστές βιβλίου:Χατζηδημητρίου Κωνσταντίνος Γ. (Συγγραφέας)
Καραγιαννόπουλος, Θαλής Ν. (Μεταφραστής)
ISBN:9786185422479
Στοιχεία έκδοσης:Ιούλιος 2022
Σημείωση:Πρόλογος - Σημειώσεις: Θαλής Ν. Καραγιαννόπουλος
Κατηγορίες:Ιστορία > Ελληνική Ιστορία > Νεότερη Ελληνική Ιστορία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες