Γιον Γκάμπριελ Μπόρκμαν

Εκδότης:
Κάπα Εκδοτική
Έτος:
2022
ISBN:
9789606281716
Σελίδες:
160
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Γιον Γκάμπριελ Μπόρκμαν
Τιμή εκδότη:€12,72
Η τιμή μας: €11,45
στο καλάθι
Γιον Γκάμπριελ Μπόρκμαν
Ο Γιον Γκάμπριελ Μπόρκμαν ήταν το προτελευταίο έργο που έγραψε ο Ίψεν πριν από τον θάνατό του, καθώς και μεγάλο εκδοτικό γεγονός στην εποχή του. Ο ήρωάς του, κυριευμένος από μια μεγαλόπνοη ιδέα, μάχεται με δυνάμεις ανώτερές του. Προσπαθώντας να πραγματώσει το όραμά του, ξεπερνάει το μέτρο, φθάνει στην Ύβρη, προκαλεί τη Νέμεση, καταλήγει στη Δίκη και τελικά συντρίβεται.
Το οικογενειακό περιβάλλον είναι το πεδίο σύγκρουσης στον Γιον Γκάμπριελ Μπόρκμαν. Κι ενώ, όταν ανοίγει η αυλαία, η ατμόσφαιρα στα έργα του Ίψεν αποπνέει οικογενειακή θαλπωρή, κάτι που αποδομείται κατά την εξέλιξη της υπόθεσης, στον Μπόρκμαν «την ώρα που ανοίγει η αυλαία, η υπόθεση είναι τελειωμένη», σύμφωνα με κριτικό της εποχής.
Πρόκειται για ένα έργο συμβολικό και παράλληλα τόσο πραγματικό και σημερινό. Το αριστούργημα του Ίψεν, σε εξαίρετη μετάφραση της Μαργαρίτας Μέλμπεργκ, συμβολίζει τα δεινά που προέρχονται από το πάθος για την εξουσία και το κέρδος, από την απαξίωση των νόμων, την προδοσία των αισθημάτων, την αλόγιστη εκμετάλλευση του περιβάλλοντος. Ο τόμος εμπλουτίζεται από επίμετρο, γραμμένο ειδικά για την έκδοση, από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ Άννα Σταυρακοπούλου, και αναλυτικό χρονολόγιο της ζωής και του έργου του κορυφαίου Νορβηγού δραματουργού.
Τίτλος βιβλίου:Γιον Γκάμπριελ Μπόρκμαν
Εκδότης:Κάπα Εκδοτική
Συντελεστές βιβλίου:Ibsen, Henrik, 1828-1906 (Συγγραφέας)
Μέλμπεργκ, Μαργαρίτα (Μεταφραστής)
ISBN:9789606281716
Στοιχεία έκδοσης:Ιούλιος 2022
Σημείωση:Επίμετρο: Άννα Σταυρακοπούλου
Κατηγορίες:Λογοτεχνία > Μεταφρασμένη λογοτεχνία > Θέατρο
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες