Επινοώντας τον εαυτό μας

Η μυστική ζωή του εφηβικού εγκεφάλου
Εκδότης:
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Έτος:
2022
ISBN:
9789605248697
Σελίδες:
344
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Επινοώντας τον εαυτό μας
Τιμή εκδότη:€16,00
Η τιμή μας: €14,40
Επινοώντας τον εαυτό μας
Εφηβεία: το πέρασμα από την αθώα παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή, μια περίοδος που τη σφραγίζουν μεγάλες αλλαγές στη συμπεριφορά. Το συνεννοήσιμο παιδί, που τα πηγαίνει καλά με όλη την οικογένεια, γίνεται εριστικό, «πνεύμα αντιλογίας». Θέλει να απομονώνεται και να περνάει τον περισσότερο χρόνο με τους φίλους και τις φίλες του, έστω και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το συναισθηματικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις σχέσεις μέσα στην παρέα, από τα μέλη της οποίας επιζητά έντονα την αποδοχή. Αναζητά εμπειρίες, ενδεχομένως επικίνδυνες. Διεκδικεί την ανεξαρτησία του, αλλά θέλει και την ασφάλεια της οικογένειας. Υποστηρίζει με πάθος τις θέσεις του, όμως συχνά τις αλλάζει. Αυτές οι νέες συμπεριφορές προκαλούν αμηχανία στους γονείς, αλλά και έντονους προβληματισμούς, οι οποίοι αγγίζουν ―και διόλου σπάνια ξεπερνούν― τα όρια της ψυχικής αντοχής τους.

Οι εντυπωσιακές αλλαγές στη συμπεριφορά των εφήβων ρυθμίζονται εν μέρει από τις ορμόνες, κυρίως όμως αντανακλούν αλλαγές στη δομή και στις λειτουργίες του εγκεφάλου: νευρωνικά κυκλώματα αναδιατάσσονται, νέες συνδέσεις δημιουργούνται, εγκεφαλικές περιοχές ωριμάζουν. Η πιο σημαντική είναι η δραστηριότητα του προμετωπιαίου φλοιού, που συνδέεται με τη λήψη αποφάσεων, τον έλεγχο των παρορμήσεων, τη διαμόρφωση στρατηγικών δράσης κ.ά. Στο βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας, η συγγραφέας παρουσιάζει τα σύγχρονα δεδομένα της νευροεπιστημονικής έρευνας για τις αναπτυξιακές διεργασίες που συμβαίνουν στον εφηβικό εγκέφαλο, με μια γραφή γεμάτη ενάργεια, ζωντάνια και γλαφυρότητα.
Τίτλος βιβλίου:Επινοώντας τον εαυτό μας
Υπότιτλος βιβλίου:Η μυστική ζωή του εφηβικού εγκεφάλου
Τίτλος πρωτότυπου:Inventing Ourselves. The Secret Life of the Teenage Brain
Εκδότης:Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Συντελεστές βιβλίου:Blakemore Sarah - Jayne (Συγγραφέας)
Παπαϊωάννου Μαριλένα (Μεταφραστής)
Στυλιανοπούλου, Φωτεινή (Επιμελητής)
ISBN:9789605248697
Σειρά εκδότη:Vulgata
Στοιχεία έκδοσης:Μάιος 2022
Σημείωση:Βραβείο Επιστημονικού Βιβλίου της Βασιλικής Εταιρείας 2018. Βραβείο Βιβλίου Επιστημονικής Εκλαΐκευσης της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας 2020.
Κατηγορίες:Ψυχολογία > Πρακτική Ψυχολογία > Γονείς και Παιδιά
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες