Τραυλίζοντας το έθνος

Διεθνικός πατριωτισμός στη Μεσόγειο, 1800-1850
Εκδότης:
Αλεξάνδρεια
Έτος:
2022
ISBN:
9789602219607
Σελίδες:
344
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Τραυλίζοντας το έθνος
Τιμή εκδότη:€21,20
Η τιμή μας: €19,08
στο καλάθι
Τραυλίζοντας το έθνος
Η ιστορία μιας γενιάς Επτανήσιων διανοουμένων, δημιουργών και πολιτικών προσωπικοτήτων –από τον Ούγκο Φόσκολο, τον Κάλβο και τον Σολωμό μέχρι τον Καποδίστρια, τον Ανδρέα Μουστοξύδη και τον Νικολό Τομαζέο– οι οποίοι βίωσαν την κατάρρευση της Βενετικής Πολιτείας και τη διάλυση του κοινού πολιτισμικού και πολιτικού χώρου της Αδριατικής. Επιφανείς μάρτυρες της μακράς μετάβασης από έναν κόσμο αυτοκρατοριών σ’ έναν κόσμο εθνών-κρατών, συνέβαλαν στην ανάδυση του ελληνικού και του ιταλικού εθνικισμού, διαμορφώνοντας καθοριστικά το λεξιλόγιό τους.
Επανεξετάζοντας αυτές τις βιογραφίες και το ξεχασμένο διανοητικό τους σύμπαν, η Κωνσταντίνα Ζάνου ανασυνθέτει έναν κόσμο ποικίλων δεσμών, ιδεών και ανταλλαγών –μείξη μάλλον, παρά σύγκρουση, στοιχείων φιλελευθερισμού και αυτοκρατορίας, Διαφωτισμού και θρησκείας, συντηρητισμού και επανάστασης, Ανατολής και Δύσης, που στη συνέχεια θάφτηκαν κάτω από το συμβατικό αφήγημα της έλευσης του έθνους-κράτους. Με αφετηρία τα νησιά του Ιονίου, η μελέτη ακολουθεί τα νήματα που εκτείνονταν από την προεθνική, ενοποιούμενη Ιταλία και την προ- και μετεπαναστατική Ελλάδα μέχρι την αυτοκρατορική Ρωσία, αποκαθιστώντας τον χαμένο κρίκο ανάμεσα στα μεταβαλλόμενα γεωπολιτικά πλαίσια της δυτικής Ευρώπης, της Μεσογείου και των Βαλκανίων στην εποχή των επαναστάσεων.
Τίτλος βιβλίου:Τραυλίζοντας το έθνος
Υπότιτλος βιβλίου:Διεθνικός πατριωτισμός στη Μεσόγειο, 1800-1850
Τίτλος πρωτότυπου:Transnational Patriotism in the Mediterranean, 1800-1850: Stammering the Nation
Εκδότης:Αλεξάνδρεια
Συντελεστές βιβλίου:Ζάνου Κωνσταντίνα (Συγγραφέας)
Αστερίου, Γεώργιος-Μενέλαος (Μεταφραστής)
Λιβιεράτος, Κώστας (Επιμελητής)
ISBN:9789602219607
Σειρά εκδότη:Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία
Στοιχεία έκδοσης:Μάιος 2022
Σημείωση:Βραβείο Edmund Keely στις Νεοελληνικές Σπουδές, 2019. Βραβείο Helen and Howard R. Marraro στην Ιταλική Ιστορία, 2019. Βραβείο Καλύτερου ΒΙβλίου του Mediterranean Seminar, 2020
Κατηγορίες:Ιστορία > Ελληνική Ιστορία > Νεότερη Ελληνική Ιστορία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες