Η γυναίκα και ο γυναικείος λόγος στο έργο του Ευριπίδη
Ο Ευριπίδης υπήρξε δεινός ψυχολόγος, βαθύτατος γνώστης της ψυχής, κυρίως της γυναικείας. Η ανατομική ματιά του στον εσώτατο ψυχικό κόσμο των ηρωίδων του και οι οξυδερκείς απεικονίσεις του των ανθρώπινων συμπεριφορών κλείνουν μέσα τους τα στοιχεία της διάρκειας, τα στοιχεία δηλαδή της αιώνιας και αναλλοίωτης ανθρώπινης υπόστασης.
Στις τραγωδίες του o ποιητής άνοιξε τον γυναικωνίτη, τον χώρο του σπιτιού τον προορισμένο για τις γυναίκες, προκαλώντας δυσαρέσκεια στους συγχρόνους του· καθώς μάλιστα τις παρουσίαζε με τα πραγματικά ελαττώματά τους, κατηγορήθηκε για μισογυνισμό. ΄Αδικος χαρακτηρισμός, γιατί ο Ευριπίδης εξιδανίκευσε περισσότερο από κάθε άλλον το γυναικείο φύλο πλάθοντας στις τραγωδίες του πλήθος γυναικών ηθικού κάλλους και ψυχικού μεγαλείου. Ο κορυφαίος Τραγικός μίλησε με αλήθειες για τη γυναίκα την οποία αγάπησε πολύ ‒ κατά την παράδοση ήταν φιλογύνης ‒ και ο συγχρωτισμός μαζί της τον έκανε να μελετήσει ιδιαίτερα την πο-λύπλοκη ψυχολογία της, τα ελαττώματα αλλά και τις αρετές της και να γνωρίσει σε βάθος τη φύση της όσο κανείς άλλος ομότεχνός του. Με λεπτολόγο ακρίβεια απεικάζει τις εκδηλώσεις της γυναικείας ψυχοσύνθεσης, από τις πιο ευγενικές μέχρι τις πιο ταπεινές, περιγράφει με θαυμαστή διεισδυτικότητα τα υψηλότερα ανθρώπινα συναισθήματα που εξευγενίζουν τον εσωτερικό της κόσμο, αλλά και τα ποικίλα πάθη που την κατακλύζουν, τις καταιγίδες που ξεσπούν μέσα της. Στόχος μας είναι να ακουστεί ο λόγος της γυναίκας μέσα από την πλειάδα των πολύμορφων γυναικείων χαρακτήρων που λάξευσε ο μεγάλος δραματουργός δίνοντάς τους φωνή και αποκαλύπτοντας συγχρόνως την άβυσσο της γυναικείας ψυχής. Η ανά χείρας έκδοση είναι αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες. Παράλληλα, απευθύνεται και στους άντρες φωτίζοντας το μεγάλο γι’ αυτούς μυστήριο, τη γυναίκα.

Βενιζέλος, Ελευθέριος, 1864-1936
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος (Μουρνιές Χανίων, 23 Αυγούστου 1864 - Παρίσι, 18 Μαρτίου 1936) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς της νεότερης Ελλάδας, με τα σημαντικότερα επιτεύγματα στον τομέα κυρίως της εξωτερικής πολιτικής και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Διπλασίασε τα εδαφικά σύνορα της Ελλάδος, πρωταγωνίστησε στην αυτονομία της Κρητικής Πολιτείας και την οριστική ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, συνέβαλε στην απελευθέρωση του μεγαλύτερου μέρους της Μακεδονίας, του μεγαλύτερου τμήματος της Ηπείρου, των νησιών του Αιγαίου και στην οργάνωση της χώρας στα πρότυπα αστικού κράτους διατελώντας πολλές φορές πρωθυπουργός. Υπήρξε επίσης ο άνθρωπος που έστω για λίγο υλοποίησε ένα ασύλληπτο όνειρο των Ελλήνων, τη σύνδεση με τις πατρογονικές εστίες της Μικρασίας, με την προσωρινή κατοχή της Σμύρνης κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία.
[Πηγή: Βικιπαίδεια]