Μετα-γράφοντας την τέχνη

Μουσεία, πινακοθήκες και χώροι πολιτισμικής κληρονομιάς ως τόποι δημιουργικής γραφής
Εκδότης:
Κλειδάριθμος
Έτος:
2021
ISBN:
9789606450822
Σελίδες:
88
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Μετα-γράφοντας την τέχνη
Τιμή εκδότη:€7,00
Η τιμή μας: €6,30
στο καλάθι
Μετα-γράφοντας την τέχνη
Πώς μπορεί η επίσκεψη σε μουσεία, πινακοθήκες και χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς να αποτελέσει, πέρα από αφορμή για ψυχαγωγία, κίνητρο δημιουργικής επικοινωνίας και συναλλαγής του επισκέπτη με τον υλικό και άυλο πολιτισμό; Πώς δύνανται οι χώροι αυτοί να αποτελέσουν μέσα αισθητικής απόλαυσης και ταυτόχρονα γνώσης, βιωματικής προσέγγισης για τους επισκέπτες και ειδικά για τα παιδιά;

Οι συγγραφείς του βιβλίου προτείνουν τον τρόπο της δημιουργικής γραφής. Οι δραστηριότητες δημιουργικής γραφής, οι οποίες παρουσιάζονται αναλυτικά στο εγχειρίδιο, στοχεύουν στην καλλιέργεια μιας βαθύτερης και προσωπικής σχέσης των επισκεπτών με τα εκθέματα και στην κειμενική έκφραση της σχέσης αυτής. Προσφέρουν, κυρίως, τη δυνατότητα η λεκτική άρθρωση της εμπειρίας να γίνει με τρόπο οργανωμένο και συστηματικό: παρέχουν ερεθίσματα γραφής, αναδεικνύουν εναλλακτικές οπτικές, μυούν, στα σημεία που χρειάζεται, σε ειδικό λεξιλόγιο, προτείνουν ενδεικτικές κειμενικές φόρμες για τη μορφοποίηση των σκέψεων, παρατηρήσεων, εντυπώσεων και συναισθημάτων. Κυρίως, όμως, αποτελούν έναν τρόπο άσκησης του βλέμματος, τόσο προς τα έξω όσο και προς τα μέσα: τα παιδιά «μαθαίνουν να κοιτάζουν».

Η διάρθρωση του βιβλίου είναι τριμερής: στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται, τεκμηριωμένο βιβλιογραφικά, το θεωρητικό πλαίσιο αξιοποίησης της δημιουργικής γραφής στον χώρο της μουσειοπαιδαγωγικής. Στη συνέχεια, περιγράφονται διεξοδικά δραστηριότητες δημιουργικής γραφής που μπορούν να αξιοποιηθούν σε ποικίλες περιστάσεις επισκέψεων σε μουσεία, πινακοθήκες κ.λπ., ενώ στο τρίτο μέρος παρουσιάζονται ενδεικτικές δραστηριότητες με αφορμή εικαστικά έργα που εκτίθενται στην Παπαδριέλλειο Πινακοθήκη του Δήμου Κομοτηνής.

Το εγχειρίδιο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και υποψήφιους εκπαιδευτικούς, μουσειοπαιδαγωγούς, σε γονείς και σε επισκέπτες, οι οποίοι αναζητούν στους χώρους τής πολιτιστικής κληρονομιάς πολυαισθητηριακές εμπειρίες.
Τίτλος βιβλίου:Μετα-γράφοντας την τέχνη
Υπότιτλος βιβλίου:Μουσεία, πινακοθήκες και χώροι πολιτισμικής κληρονομιάς ως τόποι δημιουργικής γραφής
Εκδότης:Κλειδάριθμος
Συντελεστές βιβλίου:Δαλακούρα, Νάγια (Συγγραφέας)
Κιοσσές Σπύρος (Συγγραφέας)
ISBN:9789606450822
Στοιχεία έκδοσης:Οκτώβριος 2021
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου
Γενικά Βιβλία > Καλές Τέχνες
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες