Τα δικαιώματα του παιδιού
“Τα Δικαιώματα του Παιδιού” αποτελούνται από 2 τόμους.
Οι 2 τόμοι περιλαμβάνουν 12 παιδικές ιστορίες εμπνευσμένες από την καθημερινότητα των παιδιών μας, που στόχο έχουν να μας διδάξουν τα Δικαιώματά τους.
Οι ιστορίες εξηγούν γιατί όλα τα παιδιά είναι ίσα ανεξάρτητα από το χρώμα, το φύλλο, τη θρησκεία ή την εθνικότητά τους, γιατί έχουν όλα δικαίωμα στη μόρφωση, την προστασία της υγείας τους, όπως επίσης και στο παιχνίδι και την ψυχαγωγία. Επιπλέον προβάλλουν την αξία της ειρήνης, το Δικαίωμα των Παιδιών να
εκφράζονται ελεύθερα, να χρησιμοποιούν ορθά την τεχνολογία και να ζουν σε ένα υγιές φυσικό περιβάλλον.
Γονείς και εκπαιδευτικοί μέσα από αυτές τις ιστορίες μπορούν βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν την ανάγκη αντιμετώπισης δυσάρεστων φαινομένων όπως ο ρατσισμός, η βία, ο διαδικτυακός εκφοβισμός, η κακοποίηση, η εκμετάλλευση, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η παραμέληση, τα οποία δυσχεραίνουν τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας του παιδιού.
Οι ιστορίες αυτές, συμβάλλουν ακόμη στο να μεταλαμπαδεύσουμε ποικίλες ανθρωπιστικές αξίες όπως η ενσυναίσθηση, ο σεβασμός, η προσφορά, η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη, η ομαδικότητα, η ελευθερία έκφρασης, δηλαδή όλα όσα χρειάζονται για να ανθίσει ο χαρακτήρας των παιδιών μας με διδάγματα που
διαρκούν για μια ολόκληρη ζωή.
Ο πρώτος τόμος περιλαμβάνει τις ακόλουθες ιστορίες
1) Όλα τα παιδιά είναι ίσα
2) Ένα σχολείο διαφορετικό από τα άλλα
3) Η αξία της ειρήνης
4) Μιλάμε και εκφραζόμαστε ελεύθερα
5) Το πείραμα των πέντε δακτύλων
6) Μπορούμε χωρίς την τεχνολογία (;)
Ο δεύτερος τόμος περιλαμβάνει:
1) Η διαφορετικότητα είναι δύναμη
2) Σταματάμε τη βία στο σχολείο
3) Υγεία: Το πολυτιμότερο αγαθό
4) Το παιχνίδι δίνει ζωή
5) Κανένα παιδί δεν πρέπει να δουλεύει
6) Μία οικολογική εξόρμηση
Στην αρχή κάθε ιστορίας υπάρχει ένα μικρό ποιηματάκι σχετικό με το περιεχόμενό της. Στο τέλος της ιστορίας υπάρχουν ο σκοπός και οι στόχοι της. Κάθε ιστορία στηρίζεται σε διαλόγους και μπορεί να γίνει δραματοποίηση /αναπαράσταση του κειμένου σε σκετς. Υπάρχουν ακόμη και τα άρθρα του επίσημου κειμένου της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού από τον ΟΗΕ, που αντιστοιχούν σε κάθε ιστορία, το οποίο ισχύει σε 193 χώρες από το 1990.

Βενιέρη Σταυρούλα
Η Σταυρούλα Βενιέρη γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στη Νίκαια. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων, Marketing, Δημόσιες Σχέσεις και έχει πιστοποίηση γνώσης της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. Είναι Συγγραφέας, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων σε Εκδοτική Εταιρεία και αρθρογραφεί στον ηλεκτρονικό τύπο.
Η αγάπη της για τη γραφή και τα παιδιά, αποτέλεσαν το βασικό της κίνητρο για να παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων:
• Δημιουργική Γραφή και Αυτογνωσία (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).
• Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου - ΕΕΔΑ).
• Σχολική Ψυχολογία και Διαπολιτισμική Εκπαίδευση (Πάντειο Πανεπιστήμιο).
• Ειδική Αγωγή (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).
• Διαχείριση Υγειονομικών Κρίσεων και Ανθρώπινα Δικαιώματα (Μητροπολιτικό Κολλέγιο).
• Θεατρική Παιδεία (Λαϊκό Πανεπιστήμιο).
• Μυθοπλασία - Αφήγημα Μπονσάι - Στιχουργική (Μικρό Πολυτεχνείο).
• Συγγραφή Παραμυθιού και αξιοποίησή του (Σχολή Καλών Τεχνών Ash In Art).
• Δημιουργία Παραμυθιού και Ιστορίας (Εκπαιδευτικός Όμιλος Ευδόκιμος).
• Ο Μαγικός Κόσμος των Παραμυθιών στην Ψυχολογία (ΚΕ.ΣΥ.ΘΕ).
• Το Παραμύθι ως εργαλείο Ενδυνάμωσης για Παιδιά με δυσκολία στο Λόγο (Psychopedia).
• Ανάπτυξη ατομικών και κοινωνικών Δεξιοτήτων στα Παιδιά (Psychopedia).
• Παιδοψυχολογία - Παιδικό Ιχνογράφημα (Δίκτυο Εκπαίδευσης Ψυχικής Υγείας - Δ.Δ.Ε.Ε.Ψ.).
• Σχολικός Εκφοβισμός - Παιδική Κακοποίηση - Παιδική Μετανάστευση και Κοινωνικός Αποκλεισμός (Εκπαιδευτικός Όμιλος Ευδόκιμος - Ψυχοσκόπειο).
• Συναισθηματικές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς στο Παιδί (Psychopedia).
• Η Ενσυναισθητική Ακρόαση στην Συμβουλευτική (Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο - Ε.Κ.Ι.Σ.Υ.Π.).
Στηρίζει πρωτοβουλίες και προτάσεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με δια ζώσης ή με εξ αποστάσεως αφηγήσεις
παραμυθιών της και με δράσεις πάνω σε αυτά. Το έργο της, που έχει επίκεντρο τα παιδιά, εστιάζει σε τομείς της
προστασίας των δικαιωμάτων τους, της προώθησης του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας, καθώς και της κλιματικής αλλαγής. Είναι μέλος του Συλλόγου «Λάνασσα υπέρ Παιδιών με καρκίνο», Φιλανθρωπικού Σωματείου Ειδικού σκοπού Πρωτοβάθμιας φροντίδας, του Φιλανθρωπικού Οργανισμού για Παιδιά «Το Φωτεινό Αστέρι» και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής «Ειρήνη-Εξύψωση - Αναβίωση Πολιτιστικής Ολυμπιακής Εκεχειρίας», προβάλλοντας και ενισχύοντας τις ανθρωπιστικές αξίες. Υπήρξε μέλος κριτικής επιτροπής σε διαγωνισμούς Παραμυθιού και Παιδικής Λογοτεχνίας.
Έργα της έχουν δημοσιευτεί σε ποιητικά λευκώματα, παιδικές ανθολογίες, συλλογικούς τόμους και διαδικτυακά περιοδικά. Ποιήματά της μελοποιήθηκαν και πολλά από αυτά έγιναν παιδικά τραγούδια, τα οποία συνοδεύουν τα βιβλία της.
Έχει βραβευτεί επανειλημμένα από τον Όμιλο για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος για τα παραμύθια και τα παιδικά της διηγήματα. Ακόμη, έχει συμμετάσχει σε Λογοτεχνικούς και Ποιητικούς Διαγωνισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, από τους οποίους έχει τιμηθεί επίσης, με βραβεία και σημαντικές διακρίσεις.
(Πηγή: "Εκδόσεις Κούρος", 2023)