μ.Χ.
Δεν αμφισβητώ ότι οι πατέρες της Εκκλησίας δανείστηκαν κάποια ρητορικά σχήματα από τους αρχαίους συγγραφείς, απάντησε ο Βεζιρτζής. Υπήρξαν ωστόσο θανάσιμοι εχθροί της κλασικής παιδείας και του πολιτισμού των αρχαίων. [...] Ο διασυρμός του ελληνισμού από την Εκκλησία υπήρξε τόσο συστηματικός ώστε οι Έλληνες αναγκάστηκαν ν' αλλάξουν όνομα, να μετονομαστούν σε Ρωμαίους, Ρωμιούς ή Γραικούς. Σε ορισμένες τοιχογραφίες του Αγίου Όρους απεικονίζονται μαζί με τους αγίους και τους αγγέλους διάφοροι φιλόσοφοι, ο Αριστοτέλης, ο Πλάτων, ο Σωκράτης, ο Πυθαγόρας. Όλοι φορούν στέμμα, έχουν μακριές γενειάδες και είναι ντυμένοι σαν Βυζαντινοί πρίγκιπες. [...] Είναι γνωστό ότι η Εκκλησία επιδίωξε να προσεταιριστεί τους αρχαίους σοφούς, αυτούς τουλάχιστον που δεν κατάφερε να θάψει, παραποιώντας τη σκέψη τους. Αυτό άλλωστε δεν διδάσκονται οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ότι η αρχαιότητα παρέδωσε τη σκυτάλη του πολιτισμού στο Βυζάντιο; Ο χριστιανισμός, αγαπητέ μου φίλε, δεν συνεχίζει την αρχαιότητα, απλά την ακολουθεί όπως η νύχτα ακολουθεί τη μέρα. Η θεολογία αναιρεί τη φιλοσοφία. Η πρώτη απαντά σε όλα, ενώ η δεύτερη ξέρει κυρίως να ρωτά.

Κέρτης Δημήτρης
Ο Δημήτρης Κέρτης (ψευδώνυμο) γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Αρχιτεκτονική σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από την οποία αποφοίτησε. Τα περισσότερα χρόνια τα πέρασε ως επιχειρηματίας με πλούσιο δημιουργικό έργο επάνω στην ειδικότητά του.
Σε κάποια φάση της ζωής του αποφάσισε να συγγράψει κάποια μυθιστορήματα, διηγήματα, περιπέτειες και άλλα με κοινωνικά και αισθηματικά θέματα, σαν διάλειμμα ανάμεσα στις επαγγελματικές του υποχρεώσεις που εξακολουθεί να ασκεί μέχρι σήμερα.
Μετά από την έκδοση των μυθιστορημάτων «Ο δρόμος των ελεφάντων», περιπέτεια στην Αφρική, «Ένα κάστανο forever», ηθογραφικό της ζωής στην ελληνική επαρχία, «Περίμενε βρε έρωτα», αισθηματικό με πλούσια γεγονότα, η «Κίτρινη δακτυλήθρα» αστυνομικό, το νέο του έργο «Μια ηλιαχτίδα στη Φολέγανδρο-Κάισσα» είναι μια διαχρονική περιπέτεια στη μαγευτική Ινδία αλλά και στα ηλιόλουστα σμαραγδένια ελληνικά νησιά.
Τρία έργα του Δ. Κέρτη το «Φάουστ σε παραλλαγή», νεανικό διήγημα και οι νουβέλες «Η σκάλα της ευτυχίας» και «Η λέσχη των ηθοποιών» βραβεύθηκαν στους διεθνείς διαγωνισμούς της UNESCO των ετών 2019, 2021 και 2022.
(Πηγή: "Εκδόσεις Αγγελάκη", 2023)