Το γέλιο του σοφού
«Το γέλιο του σοφού είναι το γέλιο της ελευθερίας. Αυτά που ο σοφός έχει κατανοήσει τον έχουν απαλλάξει από τα άχρηστα βάρη της ύπαρξης και τον προβάλλουν μέχρι τις περιοχές όπου λάμπει ένας αιώνιος ήλιος. Κι αυτό το φως που έχει κατακτήσει με τίμημα τόσες προσπάθειες, ο σοφός μία μόνον επιθυμία έχει, να το μεταδώσει σ' αυτούς που ζουν κοντά του και έρχονται να τον επισκεφθούν. Πόσος χρόνος όμως είναι αναγκαίος ώστε αυτοί να μπορέσουν να το αφομοιώσουν! Το μόνο λοιπόν που ο σοφός μπορεί αμέσως να κοινωνήσει είναι η χαρά που αντλεί μέσα σ' αυτήν τη σοφία, αυτή η χαρά που γεμίζει την καρδιά του, που ξεχειλίζει απ' την καρδιά του... Και το γέλιο του είναι η έκφραση αυτής της χαράς που μπορούμε επίσης να ονομάσουμε αγάπη.»

Βασιλακάκος, Γιάννης
O Γιάννης Bασιλακάκος γεννήθηκε στον Άγιο Γεώργιο Σκάλας Λακωνίας. Έχει μάστερ και διδακτορικό απ' το Πανεπιστήμιο Mελβούρνης, Bachelor of Letters απ' το Πανεπιστήμιο της Νέας Αγγλίας, και δίπλωμα Διερμηνείας-Mετάφρασης απ' το Πανεπιστήμιο RMIT. Eίναι πανεπιστημιακός, επικεφαλής του προγράμματος Eλληνικών στον Tομέα Διερμηνείας-Mετάφρασης του Πανεπιστημίου RMIT της Μελβούρνης, συντονιστής της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Λογοτεχνίας (Ωκεανίας) και συντονιστής του Πολιτιστικού Δικτύου του Συμβουλίου Aπόδημου Eλληνισμού (ΣAE) για την Ωκεανία (1999-2006).
Έχει δημοσιεύσει μυθιστορήματα, διηγήματα, θεατρικά, δοκίμια/κριτικές. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες (αγγλικά, ιταλικά, κινέζικα) και, ορισμένα εξ αυτών, έχουν γίνει μπεστ σέλερ και διδάσκονται σε λύκεια και πανεπιστήμια της Ελλάδας, Αυστραλίας και άλλων αγγλόφωνων χωρών.
Έχει τιμηθεί με 7 λογοτεχνικές χορηγίες απ’ το Αυστραλιανό Συμβούλιο Τεχνών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, 2 πανεπιστημιακές ερευνητικές χορηγίες και πολλά λογοτεχνικά βραβεία και διεθνείς διακρίσεις. Του έχουν γίνει πλήθος αφιερώματα στα εγκυρότερα ελλαδικά και ξένα λογοτεχνικά περιοδικά/εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα. Το 2000, οι πολιτιστικοί φορείς της ομογένειας της Αυστραλίας του απένειμαν τιμητικό δίπλωμα για τα 30 χρόνια προσφοράς του στα ελληνικά γράμματα.