Η τριακονταετής γενοκτονία

Ο αφανισμός των χριστιανικών μειονοτήτων της Τουρκίας, 1894-1924
Εκδότης:
Εκδόσεις Πατάκη
Έτος:
2021
ISBN:
9789601692401
Σελίδες:
672
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Η τριακονταετής γενοκτονία
Τιμή εκδότη:€32,00
Η τιμή μας: €28,80
στο καλάθι
Η τριακονταετής γενοκτονία
Από το 1894 έως το 1924 τρία κύματα βίας σάρωσαν την Ανατολία με στόχο τις περιοχές όπου διέμεναν χριστιανικές μειονότητες, οι οποίες αποτελούσαν ως τότε το 20 τοις εκατό του πληθυσμού. Το 1924 οι Αρμένιοι, οι Ασσύριοι και οι Έλληνες είχαν μειωθεί στο 2 τοις εκατό του πληθυσμού. Οι περισσότεροι ιστορικοί έχουν πραγματευτεί αυτά τα τρία κύματα βίας ως ξεχωριστά και μεμονωμένα γεγονότα, ενώ οι διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις τα παρουσιάζουν ως μια αλληλουχία ατυχών συμβάντων. Η Τριακονταετής γενοκτονία είναι το πρώτο έργο που δείχνει ότι στην πραγματικότητα αυτά τα τρία κύματα ήταν μια ενιαία, συνεχής και συνειδητή προσπάθεια να εξοντωθεί ο χριστιανικός πληθυσμός της Ανατολίας.

Αυτή η περίοδος, η πιο βίαιη στην πρόσφατη ιστορία της περιοχής, άρχισε στη διάρκεια της εξουσίας του Οθωμανού σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β΄, συνεχίστηκε υπό τους Νεοτούρκους και τελείωσε τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης του Κεμάλ Ατατούρκ. Παρά τη δραματική αλλαγή από την ισλαμική απολυταρχία του σουλτάνου στον κοσμικό ρεπουμπλικανισμό, οι πολιτικές εξόντωσης που εφαρμόστηκαν στη χώρα ήταν αξιοσημείωτα σταθερές και συστηματικές, με προσχεδιασμένους μαζικούς φόνους, εκτοπίσεις, εξαναγκαστικό προσηλυτισμό στο ισλάμ, μαζικούς βιασμούς και απάνθρωπες απαγωγές γυναικών και παιδιών. Και το πιο σταθερό στοιχείο ήταν το κάλεσμα σε ιερό πόλεμο. Μολονότι δεν τη δικαιολογεί η διδασκαλία του ισλάμ, η εξόντωση δύο εκατομμυρίων χριστιανών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας αδίστακτης προτροπής προς τους Τούρκους να δημιουργήσουν ένα καθαρά μουσουλμανικό έθνος.

Αποκαλυπτικό και βασισμένο σε εκτεταμένη έρευνα, το βιβλίο αυτό επαναπροσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε ένα από τα πιο αποτρόπαια γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας.
Τίτλος βιβλίου:Η τριακονταετής γενοκτονία
Υπότιτλος βιβλίου:Ο αφανισμός των χριστιανικών μειονοτήτων της Τουρκίας, 1894-1924
Τίτλος πρωτότυπου:The thirty-year genocide: Turkey's destruction of its Christian minorities, 1894-1924
Εκδότης:Εκδόσεις Πατάκη
Συντελεστές βιβλίου:Morris Benny (Συγγραφέας)
Ze'evi Dror (Συγγραφέας)
Αστερίου, Γεώργιος-Μενέλαος (Μεταφραστής)
Κωστής, Κώστας Π., 1957- (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN:9789601692401
Σειρά εκδότη:Διαδρομές Ιστορίας
Στοιχεία έκδοσης:Ιούνιος 2021
Κατηγορίες:Ιστορία > Παγκόσμια Ιστορία
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Κοινωνιολογία
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Εθνολογία, Λαογραφία και Πολιτισμός
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες