Αισχύλου Προμηθέας Δεσμώτης

Εκδότης:
Το Ροδακιό
Έτος:
2021
ISBN:
9786185248819
Σελίδες:
124
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Αισχύλου Προμηθέας Δεσμώτης
Τιμή εκδότη:€10,60
Η τιμή μας: €9,54
στο καλάθι
Αισχύλου Προμηθέας Δεσμώτης
«Το αρχαίο δραματικό ποίημα του μύθου της προμήθειας της φωτιάς από τον Προμηθέα ξεκίνησα να το μεταφράζω τον Σεπτέμβριο του 2014 (τώρα που σημειώνω, σε μια γωνιά του μυαλού μου αναδύεται η σεφερική λέξη μεταγραφή για τις ενδογλωσσικές μεταφράσεις) και πρέπει να σταμάτησα να εργάζομαι σ’ αυτό στα τέλη της άνοιξης του 2018», αναφέρει ο μεταφραστής. «Η εργασία έγινε τμηματικά, αποσπασματικά και λόγω πενθών σπασμωδικά, κάποιες φορές με ασυνήθιστη ταχύτητα καθώς γύρευα να προλάβω το θάνατο επιστήθιου φίλου, με παύσεις πολλές και επανεκκινήσεις. Υπάρχει ένα είδος γιάτρισσας συγκέντρωσης που ανθίζει στις απώλειες και στις καταστροφές. Τότε υπήρχε για μένα γιάτρισσα. Έπειτα η μετάφραση διάβηκε από ανεκπλήρωτες θεατρικές διαδρομές πριν φτάσει σε αυτή την παράσταση.»

Η μετάφραση του Νίκου Α. Παναγιωτόπουλου έγινε ο καμβάς, ίσως και η αφορμή, για την θεατρική και μουσική σύνθεση του Δημήτρη Καμαρωτού, σε μια παραγωγή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη. Οι δύο φορείς συνέπραξαν, προκειμένου για την παρουσίασή του στο Αναγνωστήριο της ιστορικής έδρας της ΕΒΕ, το Βαλλιάνειο Μέγαρο στην οδό Πανεπιστημίου. Συμμετείχαν οι ηθοποιοί Αμαλία Μουτούση και Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, η μεσόφωνος Άννα Παγκάλου και οι μουσικοί Κατερίνα Κωνσταντούρου και Χρήστος Λιάτσος.

Στερέωμα τοῦ θεοῦ, ἑξαφτέρουγοι ἄνεμοι / πηγὲς τῶν ποταμῶν καὶ/ἀναρίθμητο γέλιο τῶν κυμάτων στὶς δημοσιὲς τοῦ πόντου / μάνα γῆ, ὅλων μητέρα, καὶ παντεπόπτη ἥλιε κυκλοδίωκτε / σᾶς φωνάζω, κοιτάξτε με πῶς πάσχω / θεὸς ἀπὸ θεούς (..)
Τίτλος βιβλίου:Αισχύλου Προμηθέας Δεσμώτης
Εκδότης:Το Ροδακιό
Συντελεστές βιβλίου:Αισχύλος (Συγγραφέας)
Παναγιωτόπουλος Νίκος Α. (Μεταφραστής)
ISBN:9786185248819
Στοιχεία έκδοσης:Ιανουάριος 2021
Κατηγορίες:Επιστήμες > Θεωρητικές > Φιλολογία > Αρχαίοι Ελληνες Συγγραφείς
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες