Οι αντρειωμένοι που έγραψαν ιστορία

Πορτραίτα ηρώων αγωνιστών και γεγονότα της Εθνεγερσίας μέσα από άγνωστα κείμενα εφημερίδων
Εκδότης:
Λεξίτυπον
Έτος:
2021
ISBN:
9789605972752
Σελίδες:
528
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Οι αντρειωμένοι που έγραψαν ιστορία
Τιμή εκδότη:€25,00
Η τιμή μας: €22,50
στο καλάθι
Οι αντρειωμένοι που έγραψαν ιστορία
Φέτος οι Έλληνες, όπου γης, εορτάζουν την επέτειο των 200 χρόνων από την κήρυξη της Επαναστάσεως του 1821. Η Εθνεγερσία αποτελεί το σημαντικώτερο και ενδοξότερο γεγονός στην ιστορία του Νεωτέρου Ελληνισμού. Προετοιμασμένη κατάλληλα και με αποφασιστικότητα από τη Φιλική Εταιρεία, πέτυχε, ύστερα από εννεαετή επικό αγώνα –κατά αντιπάλου συντριπτικά ισχυροτέρου–, του σκοπού της, δηλαδή τη δημιουργία του Νέου Ελληνικού Κράτους.

Οι Έλληνες ολοκλήρωσαν τον τιτάνιο εκείνο αγώνα με νίκη. Όμως, στοίχισε βαρύτατα. Εκατοντάδες χιλιάδες έπεσαν, ηρωϊκά μαχόμενοι, στα πεδία των μαχών, τόσο τις επαναστατημένες περιοχές, όσο και σε άλλα κέντρα του Ελληνισμού, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη, η Κύπρος, η Μολδοβλαχία.

Ο αγώνας άρχισε τον Φεβρουάριο του 1821, τη στιγμή που η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν ακόμη πανίσχυρη και το ανελεύθερο πνεύμα της Ιεράς Συμμαχίας κυριαρχούσε απ’ άκρου εις άκρον στην Ευρώπη. Και ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 1830 με την αναγνώριση του ανεξαρτήτου Ελληνικού Κράτους.

Το παρόν έργο - ανθολογία περιλαμβάνει μέσα στις σελίδες της πολλές από τις κορυφαίες στιγμές της Επανάστασης –Αλαμάνα, Χάνι της Γραβιάς, Μεσολόγγι, Δερβενάκια, Ναυαρίνο– και σκιαγραφεί με αδρές γραμμές μερικούς από τους σημαντικώτερους ήρωες αυτής της εποποιίας –Κολοκοτρώνη, Καραϊσκάκη, Ανδρούτσο, Διάκο, Υψηλάντη, Μπότσαρη, Κανάρη, Μιαούλη.

Τα κείμενα, άλλα γραμμένα στη δημοτική και άλλα σε μία λογιώτερη μορφή γλώσσας, αποτελούν –εν πολλοίς άγνωστα– ιστορικά ντοκουμέντα, οι συγγραφείς των οποίων –έγκριτοι ιστορικοί ερευνητές, πανεπιστημιακοί καθηγητές και δημοσιογράφοι– τα έχουν καταθέσει ως μαρτυρίες σε παλαιά έντυπα, κυρίως εφημερίδες του Μεσοπολέμου.

Ο ανθολόγος και ο εκδότης, θέλοντας να μετάσχουν ενεργά στον εορτασμό αυτόν, ετοίμασαν και παραδίδουν σήμερα στο αναγνωστικό κοινό, που ενδιαφέρεται πραγματικά να μάθει και να διδαχθεί από τα ηρωϊκά κατορθώματα των προγόνων μας, το βιβλίο αυτό, ως ελάχιστο φόρο τιμής για όλους εκείνους που χάθηκαν, προκειμένου εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε το υπέρτατο αγαθό της Ελευθερίας.
Τίτλος βιβλίου:Οι αντρειωμένοι που έγραψαν ιστορία
Υπότιτλος βιβλίου:Πορτραίτα ηρώων αγωνιστών και γεγονότα της Εθνεγερσίας μέσα από άγνωστα κείμενα εφημερίδων
Εκδότης:Λεξίτυπον
Συντελεστές βιβλίου:Μωραΐτης, Κάρολος Ε. (Συγγραφέας)
ISBN:9789605972752
Στοιχεία έκδοσης:Μάιος 2021
Σημείωση:Πρόλογος: Αθανάσιος Θ. Φωτόπουλος
Κατηγορίες:Ιστορία > Ελληνική Ιστορία > Νεότερη Ελληνική Ιστορία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες