Ιστορίες από το αμερικάνικο σινεμά 2 (τ.2)
Λένε πως όταν γυρίζεις μία ταινία έχεις ένα φανερό μήνυμα κι άλλο ένα για σένα, για τη δική σου ίσως ιστορία.
Από το πρώτο κιόλας βιβλίο οι "Ιστορίες από το αμερικάνικο σινεμά" αρνήθηκαν πεισματικά να ταξινομηθούν κι έτσι έμειναν ελεύθερες αλλά και έκθετες, μοναχικές και ανυπεράσπιστες (ως... ορφανά) σε κρίσεις και απόψεις που δεν τις διατρυπούσαν καίρια. Το ότι απαιτείται να έχεις δει τουλάχιστον τις περισσότερες ταινίες, αυτό είναι φανερό.
Εκείνο που αξίζει τον κόπο να διατυπωθεί είναι ότι τουλάχιστον προσπάθησα να συγγράψω ένα εσχατολογικό κείμενο, την ιστορία του τέλους των πολιτισμών της εποχής μας, κάτι που νομίζω πως
έκανε και ο Ρίντλεϊ Σκοτ με το τόσο αδικημένο του "Hannibal".
Είναι ένα κείμενο απελπισμένο και γι' αυτό τελικά αισιόδοξο. Όταν πιστεύεις ακράδαντα πως ο κόσμος βρίσκεται οπωσδήποτε σ' ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, ύστερα από το τέλος δεν μπορεί παρά
να έλθει μια καινούργια αρχή.
Επιθυμία μου είναι ν' αναγνωστεί μ' αυτή τη λογική το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας.
Τίτλος βιβλίου: | Ιστορίες από το αμερικάνικο σινεμά 2 |
---|
Υπότιτλος βιβλίου: | Η μεγάλη περιδίνηση |
---|
Εκδότης: | Ερωδιός |
---|
Συντελεστές βιβλίου: | Δερμεντζόγλου Αλέξης Ν. (Συγγραφέας)
|
ISBN: | 9789604540396 | Εξώφυλλο βιβλίου: | Μαλακό |
---|
Στοιχεία έκδοσης: | Μάιος 2007 | Διαστάσεις: | 24x17 |
---|
Τόμος: | 2 | Βάρος (Kg): | 0,304 |
---|
Σημείωση: | Πρόλογος: Γιάννης Ζουμπουλάκης. |
---|
Κατηγορίες: | Γενικά Βιβλία > Καλές Τέχνες > Κινηματογράφος |

Gogol Nikolaj Vasilievic
Νικολάι Γκόγκολ (1809-1852). Γεννήθηκε στο χωριό Σοροτσίντσι, στην Πολτάβα της κεντρικής Ουκρανίας. Η μητέρα του ήταν απόγονος Πολωνών γαιοκτημόνων και ο πατέρας του Κοζάκος, που είχε γράψει ορισμένα ποιήματα και θεατρικά έργα στα ουκρανικά και στα ρωσικά. Ο Γκόγκολ θεωρείται ο πατέρας του ρωσικού ρεαλισμού, το δε έργο του, με το λυρισμό, το χιούμορ και τη διεισδυτικότητά του, επηρέασε σημαντικά την εξέλιξη της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Το 1828 πήγε στην πρωτεύουσα, Πετρούπολη, όπου τον περίμεναν αλλεπάλληλες απογοητεύσεις. Το πρώτο του βιβλίο, "Το ειδύλλιο" (1829), δέχτηκε αρνητικές κριτικές και η προσπάθειά του να γίνει ηθοποιός απέτυχε. Έγινε γνωστός με το βιβλίο "Ο επιθεωρητής" (1836) και η καθιέρωση ήρθε με τις "Νεκρές ψυχές" (1842), που τον έφεραν στην κορυφή των ρωσικών γραμμάτων. Άλλα έργα του είναι: "Το παλτό", "Το ημερολόγιο ενός τρελού", "Τάρας Μπούλμπα", "Η μύτη", "Τα παντρολογήματα", κ.ά.