Ο συμβολαιογράφος
Ο Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής (1809-1892) ήταν φαναριώτης λόγιος, ρομαντικός ποιητής της Α’ Αθηναϊκής Σχολής, πεζογράφος, καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πολιτικός και διπλωμάτης. Έχει χαρακτηριστεί ως ο “πατέρας του νεοελληνικού διηγήματος” καθώς έγραψε πολλά διηγήματα σε μια εποχή που αυτό το είδος γραφής δεν είχε ανθίσει ακόμα. Ο Συμβολαιογράφος είναι το εκτενέστερο διήγημα του και το μοναδικό που διαδραματίζεται στην Ελλάδα.
Διαδραματίζεται στις παραμονές της Ελληνικής Επανάστασης όπου, ο νεαρός Ροδίνης, του κόμιτα Ναννέτου, ζητάει από τον συμβολαιογράφο Τάπα δάνειο προκειμένου να παντρευτεί την αγαπημένη του, την κόρη του Βοράτου. Ο συμβολαιογράφος αρνείται να του το χορηγήσει αμφισβητώντας την αξιοπιστία του. Τελικά αποσπά το μυστικό ότι ο κόμης Ναννέτος τον είχε καταστήσει γενικό κληρονόμο του, κι όχι τον ανιψιό του Γεράσιμο Ναννέτο, ο οποίος είναι γυναικάς και καταχραστής περιουσιών, ενώ έχει φυλακισθεί και στο παρελθόν. Λόγω της διαγωγής του αυτής ο θείος του αρρώστησε και τον αποκλήρωσε. Ο Τάπας έχει μια κόρη, την Μαρίνα, την οποία υπεραγαπά. Ο Τάπας πληροφορεί τον Γεράσιμο Ναννέτο, μνηστήρα της κόρης του για τις προθέσεις του θείου του και τον προτρέπει να αποσπάσει την υπογραφή του για μια νέα, ευνοϊκή γι’ αυτόν διαθήκη. Ο Βοράτος ήταν ένα από τα θύματα του Γεράσιμου Νανέτου και τον γάμο ανάμεσα στην κόρη του και τον γραμματέα του επιθυμεί ο κόμης Νανέτος. Η διαθήκη του κόμη ανοίγει και καθίσταται κληρονόμος ο ανιψιός του.
Όμως την επομένη βρίσκεται νεκρός ο κόμης και αυτομάτως καθίσταται ύποπτος ο Ροδίνης. Συλλαμβάνεται, δικάζεται και καταδικάζεται. Στο δικαστήριο είχε παρουσιαστεί ο Τάπας κι επικύρωσε τη διαθήκη. Η κόρη του Τάπα μεταφέρεται από τον πατέρα της στο Ληξούρι, κοντά στη φίλη της Λουκία, κόρη του κόμιτος Καννίνου. Εκεί η Λουκία θα εξομολογηθεί στην φίλη της πως ετοιμάζεται να παντρευτεί τον εραστή της Μαρίνας, τον Γεράσιμο Ναννέτο. Τότε η Μαρίνα δηλητηριάζεται και πεθαίνει. Ο πατέρας της ο Τάπας επιθυμώντας να εκδικηθεί τον εραστή της κόρης του τον προσκαλεί σε γεύμα και του προσφέρει δηλητηριασμένο κρασί και τον σκοτώνει. Στο μεταξύ ο Ροδίνης ετοιμάζεται να οδηγηθεί στην αγχόνη, μα την τελευταία στιγμή κηρύσσεται αθώος. Ο Γεράσιμος Ναννέτος δικάζεται και νεκρός, ενώ ο Τάπας περνά από τα Επτάνησα στην Επαναστατημένη Στερεά, χλευαζόμενος από τον όχλο και τελικά σε ένα παραλήρημα γκρεμίζεται στη θάλασσα από ένα ψηλό βράχο προφέροντας το όνομα της κόρης του.
Τίτλος βιβλίου: | Ο συμβολαιογράφος |
---|
Εκδότης: | Μπαρμπουνάκης Χ. |
---|
Συντελεστές βιβλίου: | Ραγκαβής, Αλέξανδρος Ρίζος, 1809-1892 (Συγγραφέας)
|
ISBN: | 9789602673829 | Εξώφυλλο βιβλίου: | Μαλακό |
---|
Σειρά εκδότη: | Ελληνική Λογοτεχνία | Σελίδες: | 128 |
---|
Στοιχεία έκδοσης: | Δεκέμβριος 2020, 2η έκδοση | Διαστάσεις: | 21x14 |
---|
Κατηγορίες: | Λογοτεχνία > Ελληνική Λογοτεχνία > Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία |

Καραγεωργίου Τασούλα
Η Τασούλα Καραγεωργίου γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1954. Εργάστηκε ως φιλόλογος και σύμβουλος φιλολόγων στη Δημόσια Μέση Εκπαίδευση.
Έχει εκδώσει εννέα ποιητικά βιβλία, μεταφράσεις αρχαίας ελληνικής λυρικής ποίησης (Σαπφώ, Ήριννα και επιγράμματα της Παλατινής Ανθολογίας), ένα βιβλίο με λυρικά αφηγήματα και μία συλλογή δοκιμίων. Για τη συλλογή Το μετρό (2004) της απονεμήθηκε το βραβείο Γ. Αθάνα της Ακαδημίας Αθηνών και για τη συλλογή Η πήλινη χορεύτρια (2019) το βραβείο Λάμπρου Πορφύρα της Ακαδημίας Αθηνών. Το βιβλίο Ναυαγού τάφος ειμί (2016) ήταν στη βραχεία λίστα του Κρατικού Βραβείου Λογοτεχνικής Μετάφρασης. Υπήρξε μέλος της συγγραφικής ομάδας του σχολικού βιβλίου Νεοελληνική Λογοτεχνία Θεωρητικής Κατεύθυνσης (ΟΕΔΒ 1999).
Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, ισπανικά, αραβικά, γερμανικά και ρουμάνικα, και η συλλογή Το μετρό (2004) στα ιταλικά.
Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην Κλασική Φιλολογία και μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, του Κύκλου Ποιητών και της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων για δύο θητείες. Από το 2007 διδάσκει ελληνική ποίηση στο Εργαστήρι Ποίησης του Ιδρύματος Τάκης Σινόπουλος. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.
Τα δύο τελευταία βιβλία της από τις εκδόσεις Κέδρος: Σαπφώ, Τα ποιήματα, Πρόλογος - Μετάφραση - Σημειώσεις, Τασούλα Καραγεωργίου (2022) και Η Ανδρομάχη όταν λιώσουν οι πάγοι (2024).
(Πηγή: "Εκδόσεις Κέδρος", 2024)