Ο Όττο Νόυρατ και η Ελλάδα

Ανταποκρισεις για τα Βαλκάνια, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλονίκη και την Ορθοδοξία
Εκδότης:
Ευρασία
Έτος:
2020
ISBN:
9786185027124
Σελίδες:
120
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Ο Όττο Νόυρατ και η Ελλάδα
Τιμή εκδότη:€13,00
Η τιμή μας: €11,70
στο καλάθι
Ο Όττο Νόυρατ και η Ελλάδα
«Τα κείμενα που δημοσιεύονται στο βιβλίο αυτό γράφτηκαν το 1912-1913 από τον Όττο Νόυρατ (Otto Neurath). Σε όσα ακολουθούν θα προσπαθήσω να δώσω μια εικόνα για τον συγγραφέα τους που είναι σχεδόν άγνωστος στο ελληνικό κοινό, εστιάζοντας κυρίως στις πλευρές του έργου του που συνδέονται με τη θεματολογία των κειμένων. Τα κείμενα αφορούν τα Βαλκάνια στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων και, ίσως απροσδόκητα, έχουν αποκτήσει ένα επίκαιρο ενδιαφέρον για το ελληνικό κοινό. Ωστόσο, δεν τα δημοσιεύουμε για να παρέμβουμε με άμεσο τρόπο και να πάρουμε θέση στο πολιτικό ζήτημα που έχει ανακύψει σχετικά με το λεγόμενο “μακεδονικό πρόβλημα”, αλλά για να προσθέσουμε στη συζήτηση που διαρκεί μία οπτική που έρχεται από το παρελθόν και δεν ήταν γνωστή, τουλάχιστον εκδοτικά, έως τώρα στην Ελλάδα […].
Τα ενδιαφέροντά του αυτά αντανακλώνται στα κείμενα του Νόυρατ για τα Βαλκάνια από τα οποία επιλέξαμε όσα έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την Ελλάδα. Υπάρχουν κείμενα για τη Θεσσαλονίκη, την Ορθόδοξη Εκκλησία, τα Βαλκανικά σύνορα. Γράφει μετά την είσοδο του Ελληνικού Στρατού στη Θεσσαλονίκη και αναρωτιέται εάν η πόλη θα περιέλθει στην Ελλάδα ή τη Βουλγαρία ή θα παραμείνει στην Τουρκία.
Ο Όττο Νόυρατ είναι ευρύτερα γνωστός ως ιδρυτικό μέλος του “Κύκλου της Βιέννης” (Der Wiener Kreis) και του Λογικού Θετικισμού ή Λογικού Εμπειρισμού, δηλαδή του φιλοσοφικού ρεύματος που στις αρχές του 20ού αιώνα, μετά τον καταστροφικό Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εμπνεόμενο από τις επιστήμες και τις εξελίξεις εκείνης της εποχής στα μαθηματικά και τη φυσική, επεδίωξε, όχι μόνο να επιφέρει μεγάλες αλλαγές στη φιλοσοφία αλλά να αλλάξει τη σκέψη και την κοινωνία εν γένει.»
Τίτλος βιβλίου:Ο Όττο Νόυρατ και η Ελλάδα
Υπότιτλος βιβλίου:Ανταποκρισεις για τα Βαλκάνια, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλονίκη και την Ορθοδοξία
Τίτλος πρωτότυπου:Gesammelte ökonomische, soziologische und sozialpolitische Schriften
Εκδότης:Ευρασία
Συντελεστές βιβλίου:Neurath, Otto (Συγγραφέας)
Μακρή, Δώρα Ε. (Μεταφραστής)
Κιντή Βάσω (Επιμελητής)
ISBN:9786185027124
Στοιχεία έκδοσης:Δεκέμβριος 2020
Κατηγορίες:Ιστορία > Παγκόσμια Ιστορία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες