Διαστάσεις της κοινωνικής ενσωμάτωσης των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση του αριθμού των αναγκαστικώς εκτοπισθέντων πολιτών από τις χώρες τους, με τα κύρια αίτια να επικεντρώνονται στις πολεμικές συρράξεις, στις διακρίσεις και τις διώξεις, στις φυσικές καταστροφές και στην οικονομική δυσπραγία. Η πρόκληση, ειδικά για την Ελλάδα, έγκειται στην αναζήτηση για τη βελτιστοποίηση των λύσεων της ομαλής ενσωμάτωσής τους στο ελληνικό κοινωνικο-οικονομικό σύστημα. Συνεπώς, στόχο της παρούσας μελέτης αποτέλεσε η διερεύνηση πτυχών των αναγκών του ελληνικού παραγωγικού συστήματος, καθώς και η ενδοσκόπηση των αναγκών στο κοινωνικό και ανθρώπινο κεφάλαιο των ίδιων των προσφύγων προκειμένου να προταθούν εμπειρικά θεμελιωμένες προτάσεις πολιτικής, που θα μετατρέψουν το κόστος, από την εισδοχή αυτού του διευρυμένου αριθμού προσφύγων, σε μακροχρόνιο όφελος για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, αλλά και για τους ίδιους τους πρόσφυγες.
Τίτλος βιβλίου: | Διαστάσεις της κοινωνικής ενσωμάτωσης των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα |
---|
Υπότιτλος βιβλίου: | Μια συγκριτική ανάλυση σε Λέσβο και Κρήτη |
---|
Εκδότης: | Εκδόσεις Ι. Σιδέρης |
---|
Συντελεστές βιβλίου: | Συλλογικό έργο (Συγγραφέας) Κοτρόγιαννος, Δημήτρης (Συγγραφέας) Τζαγκαράκης Στυλιανός Ιωάννης (Συγγραφέας) Καμέκης Απόστολος (Συγγραφέας) Δημάρη Γεωργία (Συγγραφέας) Μαυροζαχαράκης Εμμανουήλ (Συγγραφέας)
|
ISBN: | 9789600808704 | Εξώφυλλο βιβλίου: | Μαλακό |
---|
Στοιχεία έκδοσης: | Νοέμβριος 2020 | Διαστάσεις: | 24x17 |
---|
Κατηγορίες: | Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Πολιτική Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Κοινωνιολογία Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Δίκαιο |

Grimm, Jakob Ludwig
Ο Γιάκομπ Λούντβιχ Καρλ Γκριμ -ένας από τους αδελφούς Γκριμ- γεννήθηκε στο Χανάου το 1785 και πέθανε στο Βερολίνο το 1863. Σπούδασε νομικά αλλά ασχολήθηκε σοβαρά με τη φιλολογία. Σ' αυτό τον βοήθησε το γεγονός ότι εργάστηκε ως καθηγητής και βιβλιοθηκάριος πρώτα στο Κάσελ, μετά στο Γκέτινγκεν και, τέλος, στο Βερολίνο όπου τον κάλεσαν να συμμετάσχει στην Ακαδημία των Επιστημών. Ήταν πιο γνωστός απ' τον αδελφό του. Παρατηρητής και προσεκτικός ερευνητής μελέτησε επιστημονικά τη μυθολογία. Μέσα από τα παραμύθια του που μεταδίδονται προφορικά, συγκεντρώνει παλιές νουβέλες κάτω από το όνομα Παραμύθια για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, που τον έκαναν διάσημο. Μαζί με τη Γερμανική Γραμματική, την Ιστορία της γερμανικής γλώσσας και το μεγαλοπρεπές Γερμανικό Λεξικό που εκδόθηκε μόνο ενμέρει, τα έργα του παραμένουν πολύτιμα για τη μελέτη της γερμανικής φιλολογίας. Σε όλα αυτά τα έργα είχε άξιο συνεργάτη τον αδελφό του, που τον ακολούθησε σε όλες του τις έρευνες και στον οποίο χρωστά την έκδοση των παραμυθιών του.