Επίκουρος: επιστημονικός ανθρωπισμός και ευδαιμονία
Η ηθική φιλοσοφία του Επίκουρου είναι το ανθρωπιστικό συμπλήρωμα της επιστημονικής γνώσης. Ο Επίκουρος χρησιμοποίησε μια εμπειρική μεθοδολογία παρατήρησης της φύσης και του ανθρώπου, και αντιλήφθηκε πως κάθε άνθρωπος μπορεί να γίνει ευτυχισμένος, εάν χρησιμοποιήσει τις δυνατότητές του. Αυτές οι δυνατότητες είναι η ελευθερία σκέψης και η επιστημονική προσέγγιση της πραγματικότητας, οι οποίες σε συνδυασμό με την προσωπική αρετή της φρόνησης και το συμμετοχικό αγαθό της φιλίας μπορούν να τον οδηγήσουν στην ευδαιμονική ζωή. Το παρόν βιβλίο αναδεικνύει την διαχρονική σημασία της φιλοσοφίας του Επίκουρου, υπογραμμίζοντας αφενός ότι επηρέασε πολλούς υγιώς σκεπτόμενους ανθρώπους στις περιόδους της Ελληνορωμαϊκής Αρχαιότητας, της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού, και αφετέρου ότι η ευδαιμονία των ανθρώπων μέσω της ελευθερίας και της γνώσης παραμένει η υψηλότερη αξία στην σύγχρονη εποχή της Επιστήμης και του Ανθρωπισμού. Παράλληλα, το βιβλίο αποτυπώνει την σημαντική πνευματική προσπάθεια του συγγραφέα και άλλων φίλων της Επικούρειας φιλοσοφίας στην σύγχρονη Ελλάδα να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ζωή, στην ελευθερία και εντέλει στην ευδαιμονία, μέσω της αποκατάστασης, της ανάδειξης, της διάδοσης και της βίωσης της φιλοσοφίας του Επίκουρου.
«Το βιβλίο αντικατοπτρίζει τη βαθιά και χρόνια μελέτη και κατανόηση του έργου του φιλοσόφου από τον συγγραφέα. Ο Χρήστος Γιαπιτζάκης αποδίδει με σαφήνεια και γλαφυρότητα όλα τα στοιχεία του Επικουρισμού που έχουν φτάσει ως εμάς σήμερα, εξηγεί το έργο του φιλοσόφου με ενάργεια και απλότητα, και προβάλλει τη σχέση του με τον σύγχρονο άνθρωπο».
Νεκτάριος Μιλτιάδης
Ο Μιλτιάδης Νεκτάριος είναι Καθηγητής της ασφαλιστικής επιστήμης στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Έχει εργαστεί ως Διευθύνων Σύμβουλος στη Χρηματιστηριακή Β. Ελλάδος (1991-93), Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής (1993-99), και Διοικητής του ΙΚΑ(1999-2004). Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (1993-96) και Πρόεδρος της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών (2000-2004).
Στην διετία 2021-2022 ήταν Επικεφαλής ερευνητικής ομάδας 35 καθηγητών και ερευνητών για την εκπόνηση «Στρατηγικής για την Γήρανση του Πληθυσμού» για την περίοδο μέχρι το 2050.
Είναι συγγραφέας των εξής βιβλίων: Public Pensions, Capital Formation and Economic Growth (USA: Westview Press, 1982), Accident Costs and Compensation Systems (Athens: Forum, 1986), Κοινωνική Ασφάλιση στην Ελλάδα (Αθήνα: Forum, 1996), Εισαγωγή στην Ασφάλιση (Αθήνα: Forum, 1998), Έσοδα Επενδύσεων και Τιμολογιακή Πολιτική Ασφαλιστικών Εταιριών (Αθήνα: Forum, 2002), Ασφαλίσεις Ζωής και Υγείας (Αθήνα: Εκδόσεις Σταμούλη, 2005), Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση με Συναίνεση και Διαφάνεια (Εκδόσεις Παπαζήση, 2008), Διοικητική Κινδύνων και Ασφαλίσεις Επιχειρήσεων (Εκδόσεις Σταμούλη, 2010), Ιδιωτική Ασφάλιση και Διαχείριση Κινδύνων (Εκδόσεις Παπαζήση, 2014), Μεθοδολογία Διαχείρισης Κινδύνων Επιχειρήσεων (Εκδόσεις Παπαζήση, 2016), Στρατηγικό Μάνατζμεντ Ασφαλιστικών Εταιρειών (Εκδόσεις Παπαζήση, 2018), Συντάξεις για Νέους (Εκδόσεις Παπαζήση, 2018), Αποτελεσματικότητα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στην Ελλάδα (διαΝΕΟσις, Αθήνα, 2022).
(Πηγή: "Εκδόσεις Παπαζήση", 2023)