Η μαύρη σκιά στην Ελλάδα
Η δεκαετία του 1930 θεωρείται -και είναι ουσιαστικά- η κορύφωση της μεγάλης σύγκρουσης των ιδεολογικών ρευμάτων στην Ευρώπη, με τη δημιουργία πολιτικών κινημάτων με συγκροτημένες ιδεολογικές τοποθετήσεις, προκειμένου να αντιπαραταχθρύν στον κομμουνισμό και στον κοινοβουλευτισμό.
Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εμφανίστηκαν πολιτικά κινήματα που είχαν ως αφετηρία τον αντικομμουνισμό, τον βίαιο επαναστατικό χαρακτήρα, την απόλυτη προάσπιση των ιδεωδών της πατρίδας και τον αντισημιτισμό. Τα πιο πολλά είχαν ως πρότυπο τον ιταλικό φασισμό και τον γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό, αλλά κατά γενική ομολογία ποτέ δεν κατάφεραν να αποκτήσουν τη δύναμη και τη δομή, τη φιλοσοφία και τη λειτουργικότητα των τελευταίων. Στην Ελλάδα, την ίδια χρονική περίοδο, εμφανίστηκαν και έδρασαν εθνικιστικές οργανώσεις με πατριωτικά και φιλολαϊκά κίνητρα, αλλά αρκετά συχνά με συγκεχυμένο ιδεολογικό και πολιτικό υπόβαθρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι καμία από τις εθνικιστικές αυτές οργανώσεις δεν απέκτησε σημαντικό λαϊκό έρεισμα. Κάθε τέτοια κίνηση ξεκινούσε αρχικά ως μια ελπιδοφόρα προσπάθεια, για να καταλήξει στα ίδια πρόσωπα και στους ίδιους μηχανισμούς που την απάρτιζαν αρχικά. Υπεύθυνο γι' αυτό ίσως να ήταν και το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος χώρος πρακτορεύθηκε από την πρώτη στιγμή, καθοδηγήθηκε και τέλος αλώθηκε από τις εγχώριες υπηρεσίες ασφαλείας.
Μετά το 1940, οι όροι "συνεργασία" και "δοσιλογισμός" προσέλαβαν μια άνευ προηγουμένου διάσταση. Για εκείνους που αρνήθηκαν τη συνεργασία με τους Γερμανούς, οι όροι αυτοί ταυτίστηκαν με τα ονόματα προδοτών, κατασκόπων, ανθρώπων της Gestapo και καιροσκόπων, που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους ορμώμενοι από ιδιοτελή ή ευτελή κίνητρα. Οι συνθήκες του μεταδεκεμβριανού ελληνικού κράτους ήταν τέτοιες ώστε οι περισσότεροι συνεργάτες των Γερμανών, αν και δικάστηκαν από τα Ειδικά Δικαστήρια Δοσιλόγων, παρέμειναν για λίγα μόνο χρόνια στις φυλακές και αμνηστεύτηκαν σταδιακά μέχρι το 1955. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αυτού, που εμπλουτίζεται με σπάνιες φωτογραφίες και ντοκουμέντα εποχής, ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και να "βιώσει" το παρελθόν του εθνικιστικού κινήματος στην Ελλάδα, ώστε να εξαγάγει τα δικά του συμπεράσματα γι' αυτήν την άγνωστη στους περισσότερους πτυχή του Μεσοπολέμου και της γερμανικής Κατοχής.
Τίτλος βιβλίου: | Η μαύρη σκιά στην Ελλάδα |
---|
Υπότιτλος βιβλίου: | Εθνικοσοσιαλιστικές και φασιστικές οργανώσεις στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου και της Κατοχής (1923-1945) |
---|
Εκδότης: | Γνώμων Εκδοτική |
---|
Συντελεστές βιβλίου: | Χονδροματίδης, Ιάκωβος Π. (Συγγραφέας)
|
ISBN: | 9786185018672 | Εξώφυλλο βιβλίου: | Μαλακό |
---|
Στοιχεία έκδοσης: | Απρίλιος 2017 | Διαστάσεις: | 14x21 |
---|
Κατηγορίες: | Ιστορία > Ελληνική Ιστορία > Νεότερη Ελληνική Ιστορία |
Κυριτσόπουλος, Αλέξης
Γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά γνώρισε τη ζωγραφική στο Παρίσι. Η ζωγραφική του φιλοξενείται σε γκαλερί, σε βιβλία, δίσκους βινυλίου, CD και αφίσες. Έχει ζωγραφίσει μουσικά θεάματα και έχει δημιουργήσει "κινούμενη ζωγραφική", ή αλλιώς κινούμενα σχέδια. Μερικές φορές γράφει και ζωγραφίζει δικά του βιβλία. Άλλες πάλι ζωγραφίζει βιβλία που έχουν γράψει άλλοι. Εκτός λοιπόν από τις ατομικές του εκθέσεις (Γκαλερί Σκουφά, Ζουμπουλάκη, Άστρα, Άνεμος) και από κάποιες ομαδικές στις οποίες συμμετέχει, η ζωγραφική του βρίσκεται στα βιβλία του:
- Παραμύθι με τα χρώματα
- Ένα παραμυθάκι για χειμώνα και καλοκαίρι
- Άσπρο άλογο (εκδ. Κέρδος)
- Έλα, μάτια μου, στολίσου (εκδ. Άγρα).
Συνεργάζεται με τον Στέλιο Ράμφο για τα βιβλία του και με τον Διονύση Σαββόπουλο για τα μουσικά θεάματα (Αχαρνείς, Κούρεμα, Σαββόραμα), τους δίσκους και τα CD του. Ζωγραφίζει για τη μουσική του Νίκου Ξυδάκη (εξώφυλλα δίσκων, CD και αφίσες). Έχει επίσης ζωγραφίσει Τα παράλογα του Μάνου Χατζιδάκι. Ζωγραφίζει για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Ο Πέτρος κι ο λύκος, Σαββόραμα, Λυσιστράτη). Συνεργάζεται με την καθηγήτρια Βάσω Τοκατλίδου (τμήμα Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας του Α. Π. Θ.) για το graphic concept και την εικονογράφηση γαλλικών εκπαιδευτικών βιβλίων.