Το καλοκαίρι του Ευκλείδη
"Το καλοκαίρι του Ευκλείδη" δεν έχει camp και οργανωμένες δραστηριότητες, έχει όμως παππού, γιαγιά, θείο και σκύλο, σ’ ένα ελληνικό χωριό του ’80.
"Το καλοκαίρι του Ευκλείδη" δεν θυμάται τις μέρες του, μετρά όμως κάθε μέρα και με ευλάβεια, τα μπάνια και τα παγωτά του.
"Το καλοκαίρι του Ευκλείδη" δεν είναι ένα, είναι όμως μοναδικό. Θα το προσπεράσουν δεκάδες άλλα καλοκαίρια, όμως αυτό θα μπορεί να στέκει πάντα ως το πλέον ανέμελο, σχεδόν αξιωματικά.
"Το καλοκαίρι του Ευκλείδη" είναι το παιδί και τα καλοκαίρια του. Είναι η πατρίδα του, όταν δεν θα είναι πια παιδί.
Τίτλος βιβλίου: | Το καλοκαίρι του Ευκλείδη |
---|
Υπότιτλος βιβλίου: | Νουβέλα |
---|
Εκδότης: | Οσελότος |
---|
Συντελεστές βιβλίου: | Τασσοπούλου, Κωνσταντίνα (Συγγραφέας) Κολοκούρη, Βέρα (Εικονογράφος)
|
ISBN: | 9789605649623 | Εξώφυλλο βιβλίου: | Μαλακό |
---|
Στοιχεία έκδοσης: | Ιούλιος 2020 | Διαστάσεις: | 21x12 |
---|
Κατηγορίες: | Λογοτεχνία > Ελληνική Λογοτεχνία > Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία |

Κολοβός, Βασίλης
Ο Βασίλης Κολοβός γεννήθηκε το 1946 στο ορεινό χωριό της Φθιώτιδας Πετρωτό της επαρχίας Δομοκού. Από τα δώδεκά του χρόνια εργάστηκε σε βιβλιοπωλείο, κουρείο, ραφτάδικο, μπακάλικο, καφενείο, σε διάφορα εργοστάσια και οικοδομές. Πήγε στο νυχτερινό Γυμνάσιο και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών το 1967. Άρχισε να ασκεί το επάγγελμα του ηθοποιού το 1972. Έπαιξε σε πάρα πολλούς θιάσους κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο. Πήρε μέρος σε δέκα κινηματογραφικές ταινίες και δεκαπέντε τηλεοπτικά σίριαλ. Παράλληλα με την επαγγελματική του δραστηριότητα ασχολήθηκε και με τα συνδικαλιστικά προβλήματα των ηθοποιών. Εκλέγεται συνεχώς επί είκοσι οχτώ χρόνια και σήμερα είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Η επαφή του με το λαϊκό κίνημα άρχισε όταν έκανε τα πρώτα του μεροκάματα και συνεχίζεται ακόμα.
Το πρώτο του μυθιστόρημα, "Θυμάσαι, πατέρα;", κυκλοφόρησε το 1994. Το δεύτερο, με τίτλο "Η αυλή με τα σπασμένα όνειρα", το 1998, οι "Αγίες των ημερών τους" το 2001, "Το καλοκαίρι μάς προσπέρασε" το 2003 και το "Μη φοβάσαι, εγώ είμαι εδώ" το 2007. Το "Θυμάσαι, πατέρα;" επιλέχθηκε το 1998 να είναι για τέσσερα χρόνια η βασική διδακτέα ύλη στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, στο Τμήμα Νεοελληνικής Φιλολογίας, μαζί με τον "Επιτάφιο" του Ρίτσου, την "Αυλή των θαυμάτων" του Καμπανέλλη και τη "Σαρκοφάγο" του Ιωάννου.
Επισκέφθηκε το Σίδνεϊ τέσσερις φορές, προσκεκλημένος από την εκεί ελληνική κοινότητα. Μίλησε στα παιδιά για το βιβλίο του και έδωσε τις διαλέξεις: "Γιάννης Ρίτσος, ο ποιητής της Ειρήνης", "Η Επανάσταση του '21 και ο στρατηγός Μακρυγιάννης", "Κώστας Βάρναλης, ο οδηγητής του λαού μας" και "Φώτης Αγγουλές, ο λαϊκός μας ποιητής".