Από τον "Γολγοθά μιας ορφανής" στο ΠΑ-ΣΟΚ και μετά στο ΣΥ-ΡΙΖΑ

Κινηματοσγραφική ιστορία της Ελλάδος
Εκδότης:
Αιγόκερως
Έτος:
2019
ISBN:
9789603225614
Σελίδες:
352
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Από τον Γολγοθά μιας ορφανής στο ΠΑ-ΣΟΚ και μετά στο ΣΥ-ΡΙΖΑ
Τιμή εκδότη:€19,08
Η τιμή μας: €17,17
στο καλάθι
Από τον "Γολγοθά μιας ορφανής" στο ΠΑ-ΣΟΚ και μετά στο ΣΥ-ΡΙΖΑ
Το κύριο θέμα, λοιπόν, αυτού του βιβλίου είναι ο εμπορικός κινηματογράφος της χώρας, από τις αρχές της δεκαετίας του '50 ως τα το τέλος της μεθεπόμενης δεκαετίας, κάπου εκεί με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, λίγο πριν, λίγο μετά, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού το αντικείμενό μας δεν επηρεάστηκε άμεσα από μεταπολιτεύσεις, δικτατορίες και δημοκρατίες. Άλλοι ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν στην εμπορική πτώση του ελληνικού εμπορικού κινηματογράφου, άσχετοι και ανεξάρτητοι από αυτούς που οδήγησαν στην πτώση της δικτατορίας.
Ο τίτλος αυτού του βιβλίου παραπέμπει σε ταινία του 1954 και θα μπορούσε κανείς να με κατηγορήσει για κλοπή του εμβληματικού βιβλίου του Ζίγκφριντ Κρακάουερ: "Από τον Καλιγκάρι στον Χίτλερ" ή του άρθρου του Γιώργου Μαρή στο περιοδικό "Πάλι", με τίτλο: "Από της μοίρας τ' αποπαίδι στον Καραμανλή". Γιατί όχι;
Όσον αφορά στις ταινίες, που εντάσσονται εδώ, και που η εμπορική τους σταδιοδρομία ήταν ασήμαντη, αυτό δεν οφείλεται σε λάθος κατάταξη, αλλά σε κακή εμπορική πράξη των δημιουργών τους. Τα κίνητρα και οι προδιαγραφές μετράνε στην κατάταξη, σε συνάρτηση με το τελικό αποτέλεσμα. Ο παραγωγός δήλωνε με το ξεκίνημα της ταινίας του και με βάση τις ενδείξεις που υπήρχαν, την επιθυμία του να γυρίσει μια ταινία που καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία της κατασκευής της θα έπαιζαν τα αναμενόμενα κέρδη. Αν ο σκηνοθέτης μιας τέτοιας ταινίας κατάφερνε με τις ικανότητές του, ή και με την πονηριά του, και μετέτρεπε την ταινία, ως κάποιο βαθμό, και σε καλλιτεχνικό προϊόν, πέραν του εμπορικού, αυτό είναι μια δεύτερη ιστορία, που κανένας παραγωγός δεν την αρνήθηκε. Εξάλλου, δεν υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ Τέχνης και Ταμείου.
Αυτόν τον κινηματογράφο υπηρέτησε στην ανάπτυξη της η Ελληνική Κινηματογραφική Βιομηχανία, με θετικά αποτελέσματα τόσο για τη βιομηχανία της χώρας όσο και για την τέχνη του κινηματογράφου. [...]
Δίπλα σ' αυτόν τον κινηματογράφο υπάρχει και ένας άλλος, "ειδικός", "περιθωριακός", "νέος", "καλλιτεχνικός", όπως υπάρχει και η ελληνική γραμματεία που δείχνει έναν άλλο δρόμο, αυτόν που δεν ακολούθησε η χώρα.
Τίτλος βιβλίου:Από τον "Γολγοθά μιας ορφανής" στο ΠΑ-ΣΟΚ και μετά στο ΣΥ-ΡΙΖΑ
Υπότιτλος βιβλίου:Κινηματοσγραφική ιστορία της Ελλάδος
Εκδότης:Αιγόκερως
Συντελεστές βιβλίου:Σολδάτος, Γιάννης, 1952- (Συγγραφέας)
ISBN:9789603225614
Στοιχεία έκδοσης:Απρίλιος 2019
Κατηγορίες:Γενικά Βιβλία > Καλές Τέχνες > Κινηματογράφος
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες