Ευρωπαϊκό δικονομικό διεθνές δίκαιο

Κανονισμοί - Οδηγίες. Κατ' άρθρο βιβλιογραφία, Νομολογία ΔΕυρΚ και Ελληνικών Δικαστηρίων, Αιτιολογικές εκθέσεις
Εκδότης:
Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε.
Έτος:
2008
ISBN:
9789604452576
Σελίδες:
893
Χωρίς εικόνα
Τιμή εκδότη:€85,00
Η τιμή μας: €80,75
Ευρωπαϊκό δικονομικό διεθνές δίκαιο
Στη νέα του έκδοση το βιβλίο αυτό αποτυπώνει σε αδρές γραμμές τις σύγχρονες νομοθετικές και νομολογιακές εξελίξεις στον ευαίσθητο χώρο του Ευρωπαϊκού Δικονομικού Διεθνούς Δικαίου.

Δεν αποτελεί υπερβολή ότι, με την επέκταση της δικαιοπαραγωγικής ευφορίας του κοινοτικού νομοθέτη σε νέα γνωστικά πεδία και αντικείμενα, άρχισε ήδη να διαμορφώνεται σταδιακά ο σκληρός πυρήνας ενός ραγδαία διευρυνόμενου ενιαίου ευρωπαϊκού δικονομικού συστήματος, που επηρεάζει αναπόφευκτα και τα εσωτερικά δίκαια των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Και οι πρόσφατες ρυθμίσεις αφορούν στις διασυνοριακές διαφορές, ο αντίκτυπός τους όμως επεκτείνεται και στις καθαρώς εσωτερικές (εγχώριες) διαφορές.

Από την πρώτη έκδοση του βιβλίου εκδόθηκαν ήδη πέντε νέοι κανονισμοί: α) ο κανονισμός 2201/2003 για τις γαμικές διαφορές και τις διαφορές γονικής μέριμνας, που αντικατέστησε τον προηγούμενο κανονισμό 1347/2000 ۠ β) ο κανονισμός 804/2004 για τον ευρωπαϊκό εκτελεστό τίτλο σε μη αμφισβητούμενες απαιτήσεις۠
γ) ο κανονισμός 1896/2006 για τη θέσπιση διαδικασίας ευρωπαϊκής διαταγής πληρωμής ۠ δ) ο κανονισμός 861/2007 για τη θέσπιση ευρωπαϊκής διαδικασίας μικροδιαφορών και ε) εντελώς πρόσφατα, ο κανονισμός 1393/2007 για τις διασυνοριακές επιδόσεις, που αντικατέστησε τον ομόλογο κανονισμό 1348/2000. Παράλληλα, στο χρονικό αυτό διάστημα εκδόθηκαν περισσότερες από τριάντα αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), που ερμηνεύουν αυθεντικά σημαντικές πτυχές της Συμβάσεως Βρυξελλών και του αντίστοιχου κανονισμού (44/2001) για τη διεθνή δικαιοδοσία, την αναγνώριση και την εκτέλεση αποφάσεων σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις, ενώ και πάμπολλες αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων φωτίζουν επίσης κρίσιμα ζητήματα εφαρμογής των ανωτέρω νομοθετημάτων στην ημεδαπή έννομη τάξη. Έτσι, η ανάγκη νέας εκδόσεως κατέστη επιτακτική.
Η νέα έκδοση του βιβλίου διαρθρώνεται πλέον σε έντεκα βιβλία, αφού κρίθηκε σκόπιμο να περιληφθούν σ’ αυτό και ο κανονισμός 1346/2000 για τις διαδικασίες αφερεγγυότητας και ο κανονισμός 1206/2001 για τις διασυνοριακές αποδείξεις, όπως και η οδηγία 2003/8/ΕΚ, που θεσπίζει στοιχειώδεις κοινούς κανόνες παροχής του ευεργετήματος πενίας. Η επιμελημένη κατάταξη της ύλης γίνεται και στη νέα αυτή έκδοση με σταθερούς κανόνες που εξυπηρετούν τη διαύγεια και τη χρηστικότητα του βιβλίου. Οι νομοθετικές και οι βιβλιογραφικές υποδείξεις, αλλά και οι παραπομπές στις θεμελιώδεις πηγές των κανονισμών (αιτιολογικές εκθέσεις) γίνονται, όπως και στην προηγούμενη πρώτη έκδοση, κάτω από κάθε άρθρο, ώστε ο χρήστης να έχει πλήρη εικόνα της επικρατούσας ερμηνείας για κάθε ζήτημα που τον απασχολεί. Για τη διευκόλυνση των ερμηνευτών περιλήφθηκε και στην έκδοση αυτή αυτούσιο το κείμενο των αιτιολογικών εκθέσεων, που αποτελεί τη βασικότερη πηγή ερμηνείας των επί μέρους διατάξεων, αλλά και το κείμενο των συνοδευτικών τους κανονισμών, παραρτημάτων, μαζί με τα υποδείγματα εγγράφων, δικογράφων κλπ., που τα ίδια περιέχουν.
Πρόκειται αναμφίβολα για εξαιρετικά συντεταγμένο και περιεκτικό υπομνηματιστικό έργο, που παρέχει πλήρη και σαφή εικόνα των νομοθετικών και νομολογιακών εξελίξεων στο νευραλγικό χώρο του Ευρωπαϊκού Διεθνούς Δικονομικού Δικαίου. Αποτελεί, επομένως, και το νέο αυτό πόνημα του καθηγητή της πολιτικής δικονομίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Νικολάου Νίκα απαραίτητο βοήθημα για τους επειγόμενους για άμεσες λύσεις νομικούς της πράξεως (Δικαστές, Δικηγόρους, Συμβολαιογράφους, Δικαστικούς Επιμελητές) ۠ και όχι μόνον.
Τίτλος βιβλίου:Ευρωπαϊκό δικονομικό διεθνές δίκαιο
Υπότιτλος βιβλίου:Κανονισμοί - Οδηγίες. Κατ' άρθρο βιβλιογραφία, Νομολογία ΔΕυρΚ και Ελληνικών Δικαστηρίων, Αιτιολογικές εκθέσεις
Εκδότης:Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε.
Συντελεστές βιβλίου:Νίκας, Νικόλαος Θ. (Συγγραφέας)
ISBN:9789604452576
Στοιχεία έκδοσης:Φεβρουάριος 2008
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Δίκαιο
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες