Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων

Αναφορά από ένα άγνωστο νησί του Ιονίου
Εκδότης:
Εκδόσεις Πατάκη
Έτος:
2018
ISBN:
9789601681740
Σελίδες:
248
Εξώφυλλο:
Σκληρό
Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων
Σε μια από τις πιο απομακρυσμένες γωνιές των ελληνικών θαλασσών βρίσκεται το μικροσκοπικό νησί Σταμφάνη, που μαζί με τη νησίδα Άρπυια σχηματίζει το σύμπλεγμα των Στροφάδων.

Είναι ένα νησάκι με έκταση 1,5 τετρ. χμ. περίπου, 27 μίλια νοτίως της Ζακύνθου. Παρότι άγνωστο στους περισσότερους Έλληνες, φιλοξενεί ένα μοναδικό μνημείο, ένα οχυρωμένο μοναστηριακό συγκρότημα με εκκλησία που έχει τις ρίζες του στον 13ο αιώνα. Το μοναστήρι υπέστη σοβαρές ζημιές στον σεισμό του 1997 και σήμερα στέκει εγκαταλειμμένο. Ο τελευταίος μοναχός πέθανε το 2017, μετά από 38 χρόνια αφοσίωσης και σχεδόν απομόνωσης. Το ακρωτηριασμένο "κουκούλι" του καστρομονάστηρου το επιτηρεί πια μόνο ένας επιστάτης.

Το παρόν βιβλίο είναι ο καρπός της συνεργασίας περισσότερων από δώδεκα ανθρώπων που ενδιαφέρονται βαθιά για το νησάκι αυτό. Στόχος του είναι να αναστήσει και να συστήσει στον αναγνώστη τη Σταμφάνη και, ταυτοχρόνως, να επιχειρηματολογήσει υπέρ της διάσωσης των μνημείων πριν αυτά καταρρεύσουν και μεταμορφωθούν σε σωρό ερειπίων.
Από κάθε άποψη, το βιβλίο αυτό αντικατοπτρίζει την αφοσίωση, την επινοητικότητα και την επιμελή ακρίβεια της Κατερίνας Λυμπεροπούλου. Η Κατερίνα βυθίστηκε στην ιστορία αυτού του ιδιαίτερου τόπου και οργάνωσε την εξαιρετικά πολυεπίπεδη, διεπιστημονική ομάδα των συνεργατών μας, τους οποίους ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας για τη συμμετοχή τους.
Κατά τη φωτογραφική σας περιήγηση στη Σταμφάνη θα έχετε οδηγούς τον τελευταίο μοναχό του καστρομονάστηρου, τον γενναίο βαρκάρη που τον προμήθευε με τα απαραίτητα, τον τελευταίο φαροφύλακα του νησιού κι άλλα μέλη της οικογένειας των Στροφάδων. Πιστεύω ότι θα μείνετε έκθαμβοι μ’ αυτά που θα δείτε και θα ακούσετε.
Robert A. McCabe, Αθήνα, 2018
Τίτλος βιβλίου:Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων
Υπότιτλος βιβλίου:Αναφορά από ένα άγνωστο νησί του Ιονίου
Εκδότης:Εκδόσεις Πατάκη
Συντελεστές βιβλίου:McCabe, Robert A. (Συγγραφέας)
Λυμπεροπούλου, Κατερίνα (Συγγραφέας)
McCabe, Robert A. (Φωτογράφος)
ISBN:9789601681740
Στοιχεία έκδοσης:Νοέμβριος 2018
Σημείωση:Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών
Κατηγορίες:Λευκώματα > Φωτογραφικά
Ιστορία > Ελληνική Ιστορία > Νεότερη Ελληνική Ιστορία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες