Μετά την Ευρώπη
"Λίγοι άνθρωποι αμφισβητούν τις συμβατικές πεποιθήσεις όπως ο Ίβαν Κράστεφ". Τζορτζ Σόρος
Σε αυτό το προκλητικό βιβλίο, ο σημαντικός διανοούμενος Ίβαν Κράστεφ στοχάζεται το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης - καθώς και την πιθανότητα η Ένωση να μην έχει πια μέλλον.
Ο Κράστεφ υποστηρίζει ότι, αν καταρρεύσει η Ένωση, η λογική του κατακερματισμού της θα είναι λογική τραπεζικού πανικού, όχι επανάστασης. Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο της διάλυσης, πιστεύει, είναι να αναγνωρίσουμε τις ρίζες του στην προσφυγική κρίση, η οποία έχει αλλάξει δραματικά τη φύση της δημοκρατικής πολιτικής σε εθνικό επίπεδο ανά την ήπειρο. Από τη Βαρκελώνη έως τη Βουδαπέστη, ανήσυχες πλειοψηφίες φοβούνται ότι οι ξένοι απειλούν τον τρόπο ζωής τους - και ότι η σημερινή κρίση είναι απόρροια μιας συνωμοσίας ανάμεσα σε κοσμοπολίτικες ελίτ και φυλετικά σκεπτόμενους μετανάστες. Η απάντηση σε αυτές τις ανησυχίες και η καταπολέμηση των αντιδραστικών παρορμήσεων που τις συνοδεύουν είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη σήμερα - μια πρόκληση για την οποία μας προετοιμάζει ευφυώς το συναρπαστικό βιβλίο του Κράστεφ.

Παπαγιώργης, Κωστής
Γιος δημοδιδασκάλου. ο Κωστής Παπαγιώργης γεννήθηκε το 1947 στο Νεοχώρι Υπάτης και έζησε στην Παραλία της Κύμης ('51-'60), στο Χαλάνδρι -όπου είναι μόνιμα εγκατεστημένος-, στη Θεσσαλονίκη ('66-'67) και στο Παρίσι ('69-'75). Οι απόπειρές του να σπουδάσει, νομικά στη Θεσσαλονίκη και φιλοσοφία στο Παρίσι, δεν είχαν συνέχεια, παρά ταύτα η παθολογική σχεδόν προσήλωση στην ανάγνωση τον οδήγησε συγκυριακά στην εμπορία βιβλίων· κατόπιν, με την επάνοδο στην Αθήνα, στη μετάφραση φιλοσοφικών έργων για βιοποριστικούς καθαρά λόγους και, όψιμα, στη συγγραφή εξομολογητικών εν πολλοίς δοκιμίων. Έγραψε για τη μέθη, τη ζηλοτυπία, τη μισανθρωπία, τους νεκρούς, τη μνησικακία, τη φιλία και τον πόλεμο.