Νόστος

Εκδότης:
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Έτος:
2008
ISBN:
9789607064738
Σελίδες:
167
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Νόστος
Τιμή εκδότη:€28,40
Η τιμή μας: €25,56
στο καλάθι
Νόστος
Ο "Νόστος" εκφράζει την πνευματική τόλμη και την εμμονή του Ψυχοπαίδη να ακροβατεί συνεχώς, άλλοτε στρέφοντας το βλέμμα του στις αιώνιες μορφές της τέχνης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και άλλοτε βυθιζόμενος αναστοχαστικά στη σύγχρονη πραγματικότητα. Η ζωγραφική του ταυτίζεται με την ωριμότητά του, ενδυναμώνοντας την αίσθηση ότι κάθε του έργο είναι σαν ένα επιτύμβιο. Μορφή και περιεχόμενο, απόλυτα ισορροπημένα, ορίζουν τη ριζοσπαστική τόλμη των ζωγραφικών του διατυπώσεων. Η δουλειά του, εντελώς πρωτότυπη, εδράζεται στέρεα σε ρεαλιστικά δεδομένα, σηματοδοτώντας την ιδεολογική του άποψη απέναντι στην ιστορική μνήμη και την εποχή του.

Εκατόν πενήντα έργα, με το προκλητικό μορφοπλαστικό ιδίωμά του, αποκαλύπτουν ένα ιδιότυπο ημερολόγιο ανάμεσα στο μύθο, την ιστορία, την πραγματικότητα. Ο ζωγραφικός του κόσμος συντίθεται από εκατοντάδες εικόνες, κυρίως μικρών διαστάσεων, όπως, για παράδειγμα, τα τέσσερα κύρια έργα της έκθεσης με γενικό τίτλο "Νόστος" στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: ο "Χρησμός" (150 x 100 εκ., μικτή τεχνική, 2003), "Αλφάβητο" (24 βιβλία, 24 γράμματα, μικτή τεχνική, 1994), τα "Εκατό πιάτα" (230 x 230 εκ., μικτή τεχνική, 2005) και ο "Μεγάλος Νόστος" (230 x 600 εκ., μικτή τεχνική, 2008). Αυτά μαρτυρούν τη μόνιμη επιθυμία του να συνθέσει μια πολυεπίπεδη εικόνα με κριτική διάθεση αλλά και με προφητική ενόραση. Η δουλειά του χαρακτηρίζεται ως ζωγραφική της μνήμης και οι πολύμορφες, επιβλητικών διαστάσεων, συνθέσεις του χαρτογραφούν τα χνάρια της ζωής του κόσμου. [...]

(από το κείμενο του επιμελητή της έκθεσης Τάκη Μαυρωτά, με τίτλο: "Η μνημοτεχνική του νόστου")
Τίτλος βιβλίου:Νόστος
Εκδότης:Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Συντελεστές βιβλίου:Ψυχοπαίδης Γιάννης (Συγγραφέας)
Μαυρωτάς, Τάκης (Συγγραφέας)
Μαρωνίτης, Δημήτρης Ν., 1929-2016 (Συγγραφέας)
Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)
Hardy, David A. (Μεταφραστής)
Σαλταμπάσης, Δημήτρης (Μεταφραστής)
Μαυρωτάς, Τάκης (Επιμελητής)
Ψυχοπαίδης Γιάννης (Ζωγράφος)
ISBN:9789607064738
Στοιχεία έκδοσης:Μάρτιος 2008
Σημείωση:Κατάλογος έκθεσης μεταξύ 4 Μαρτίου - 30 Απριλίου 2008 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Πρόλογος: Ντόλλη Γουλανδρή, πρόεδρος Ιδρύματος Ν.Π. Γουλανδρή, Ευάγγελος Γ. Μυτιληναίος, πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίος (χορηγός έκθεσης).
Κατηγορίες:Γενικά Βιβλία > Μαρτυρίες - Βιογραφίες - Αυτοβιογραφίες - Ντοκουμέντα
Γενικά Βιβλία > Καλές Τέχνες > Ζωγραφική - Γλυπτική - Χαρακτική - Γραφικές Τέχνες
Γενικά Βιβλία > Καλές Τέχνες > Ιστορία της Τέχνης
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες