Ιστορία του φασιστικού κινήματος

Εκδότης:
Λόγχη
Έτος:
2017
ISBN:
9789606804465
Σελίδες:
264
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Ιστορία του φασιστικού κινήματος
Τιμή εκδότη:€14,84
Η τιμή μας: €13,36
Ιστορία του φασιστικού κινήματος
Ο Gioacchino Volpe (Ιωακείμ Βόλπε, όπως επιχείρησαν να εξελληνίσουν το όνομά του οι παλιοί) υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ιστορικούς της Ιταλίας. Και είναι εν προκειμένω σημαντικό το ότι η ειλικρινής και ακλόνητη ένταξή του στο φασιστικό κίνημα δεν επέφερε, μετά το τέλος του Β΄Παγκόσμιου πολέμου, αμαύρωση ούτε του έργου του μα ούτε καν της προσωπικότητάς του. Μετά την «Πορεία προς τη Ρώμη» (Marciasu Roma) και την άνοδο στην εξουσία του Φασισμού, έγινε μέλος του Ιταλικού Κοινοβουλίου για το χρονικό διάστημα 1924-1929, ενώ παράλληλα εκλέχτηκε καθηγητής της Νεότερης Ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Ρώμης.
Στις 25 Ιουλίου 1943 ο Μουσολίνι ανατράπηκε από τον βασιλιά Βίκτωρα-Εμμανουήλ Γ. Ο Volpe ακολούθησε τον ηγέτη του ιταλικού Φασισμού – με αποτέλεσμα, μετά τη δραματική θανάτωση αυτού του τελευταίου, την αυτοκτονία του Αδόλφου Χίτλερ και την οριστική κατίσχυση των αγγλόφωνων Δυνάμεων και των συμμάχων τους, να απομακρυνθεί από όλες τις κρατικές θέσεις που συνεπάγονταν διδασκαλία και κοινωνικό γόητρο. Αφοσιώθηκε λοιπόν στις επιστημονικές του έρευνες και δημοσίευσε σημαντικά έργα σχετικά με τη Μεσαιωνική Ιστορία ιταλικών πόλεων και περιοχών αλλά και την ιστορία του Ιταλικού Φασισμού, με αποτέλεσμα δικαίως να θεωρηθεί ο κατ’εξοχήν «Ιστορικός της Ιταλίας».
Πέθανε πλήρης ημερών το 1971, στο Santarcangelo της Ρωμανίας, την κωμόπολη όπου είχε περάσει μέρος της εφηβικής του ηλικίας. Σήμερα η αξία του έργου και της προσωπικότητάς του έχει αναγνωριστεί· και στην Aquila ένα κέντρο μελετών ήδη φέρει το όνομά του (Centrostudi Gioacchino Volpe).
Τίτλος βιβλίου:Ιστορία του φασιστικού κινήματος
Εκδότης:Λόγχη
ISBN:9789606804465
Στοιχεία έκδοσης:Απρίλιος 2017
Σημείωση:Πρόλογος: Μιχαλόπουλος Δημήτρης
Κατηγορίες:Ιστορία > Παγκόσμια Ιστορία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες