Τα αίτια μιας στράτευσης

Εκδότης:
Νέα Γενεά
Έτος:
2017
ISBN:
9786188338777
Σελίδες:
78
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Τα αίτια μιας στράτευσης
Τιμή εκδότη:€13,00
Η τιμή μας: €11,70
Τα αίτια μιας στράτευσης
Το παρόν κείμενο είναι σημειώσεις γραμμένες στις φυλακές της Φρέν, απ’ τον Ρομπέρ Μπραζιγιάκ, ενώ ανέμενε την εκδίκαση της υπόθεσής του. Ο κρατούμενος, με τη βοήθεια των επίσης φυλακισμένων συντρόφων του, προετοιμαζόταν για ν’ απαντήσει στις ερωτήσεις που μπορεί να του απηύθυνε το δικαστήριο.
Στο εδώλιο, ο Ρομπέρ Μπραζιγιάκ, δεν είχε την ευκαιρία να εξηγήσει παρά ορισμένα από τα σημεία που είχε ήδη ετοιμάσει. Οι σημειώσεις δίνουν μια λεπτομερή αναφορά αυτών των σημείων και περιέχουν πληροφορίες και εξηγήσεις για ερωτήσεις οι οποίες δεν τέθηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης. Μας επιτρέπουν να καταλάβουμε τα κίνητρα του Ρομπέρ Μπραζιγιάκ κατά τη διάρκεια της περιόδου της Συνεργασίας και σκιαγραφούν την πορεία του συγγραφέα μέσα από τις αναταραχές του πολέμου, όταν ήταν γοητευμένος από τον δυναμισμό και την ορμή των φασιστικών νεολαιών αλλά, παρόλα αυτά, αμετακίνητα πιστός στις αρχές του γαλλικού Εθνικισμού.

Στο ντοκουμέντο αυτό, το οποίο είναι περισσότερο πολιτικής και αυτοβιογραφικής φύσης απ’ ότι νομικής, ο Ρομπέρ Μπραζιγιάκ αναφέρεται στις σχέσεις του με τους Γερμανούς μετά την επιστροφή του από την αιχμαλωσία, στην άρνησή του να καταφύγει στη Γερμανία το 1945, στην υποστήριξή του για τη Λεγεώνα των Γάλλων Εθελοντών, στην αντιπαράθεσή του με την πολιτοφυλακή, στις επαφές του με την κυβέρνηση του Βισύ, στα τεκταινόμενα της εφημερίδας "Είμαι Παντού" (Je suis partout), στους λόγους για τον αντισημιτισμό του, κτλ.

Αυτές οι σημειώσεις δεν προορίζονταν για το κοινό αλλά το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε γι’ αυτές εξηγεί απόλυτα την έκδοσή τους στα «Άπαντα» (Oeuvres Completes) του Ρομπέρ Μπραζιγιάκ. Το πρωτότυπο έχει χαθεί και το παρόν κείμενο αναδομήθηκε με βάση δύο δακτυλογραφημένα αντίγραφα. Κάποιες λέξεις που έλειπαν έχουν προστεθεί εντός αγκυλών απ’ τον Μορίς Μπαρντές, του οποίου έχουμε διατηρήσει και τις υποσημειώσεις με την ένδειξη "NDMB". Τα σχόλια που ο ίδιος ο Ρομπέρ Μπραζιγιάκ είχε γράψει στο περιθώριο μετασχηματίστηκαν είτε σε τίτλους ενοτήτων είτε ενσωματώθηκαν ως επιπρόσθετες υποσημειώσεις.
Τίτλος βιβλίου:Τα αίτια μιας στράτευσης
Εκδότης:Νέα Γενεά
Συντελεστές βιβλίου:Brasillach, Robert (Συγγραφέας)
ISBN:9786188338777
Στοιχεία έκδοσης:Δεκέμβριος 2017
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Πολιτική
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες