Απιστία σχετική με την υπηρεσία

(Άρθρο 256 ΠΚ)
Εκδότης:
Νομική Βιβλιοθήκη
Έτος:
2017
ISBN:
9789605626860
Σελίδες:
168
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Απιστία σχετική με την υπηρεσία
Τιμή εκδότη:€32,00
Η τιμή μας: €28,80
στο καλάθι
Απιστία σχετική με την υπηρεσία
Στο έργο «Απιστία σχετική με την υπηρεσία» προσεγγίζεται το οικείο έγκλημα με βάση τη συστηματική ένταξή του στον Ποινικό Κώδικα. Εισαγωγικά, επιχειρείται η οριοθέτηση της σχέσης του εγκλήματος αυτού με τα εγκλήματα διαφθοράς και η νομοθετική εξέλιξη της ποινικής ρύθμισης, με παράλληλη αναφορά σε ανάλογες αλλοδαπές ρυθμίσεις. Ακολουθεί ο εντοπισμός και ο εννοιολογικός προσδιορισμός του εννόμου αγαθού που προσβάλλεται με το έγκλημα αυτό.

Στη συνέχεια επιχειρείται αρχικά η οριοθέτηση του εννοιολογικού εύρους του «δημοσίου υπαλλήλου», παρακολουθώντας κριτικά τις νομολογιακές παραδοχές μετά την ΑΠ Ολ 9/1998. Ελέγχοντας την υπερβολική διεύρυνση της σχετικής έννοιας στο άρθρο 263Α ΠΚ, σε βαθμό που διαστρεβλώνει την έννοια του «δημοσίου τομέα», προτείνεται στη μελέτη ο περιορισμός του πεδίου εφαρμογής της περ. ε’ του άρθρου 263Α ΠΚ. Στην εννοιολογική προσέγγιση της «δημόσιας περιουσίας» με την οργανική της έννοια, ως στοιχείου της αντικειμενικής υπόστασης του εγκλήματος, προτείνεται η αποδοχή ως δημόσιας περιουσίας κάθε φορέα που αναγράφεται στο Μητρώο Υπηρεσιών και Φορέων της Ελληνικής Διοίκησης του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Ιδιαίτερη ερμηνευτική σημασία στην ανάπτυξη του εγκλήματος κατέχει η εννοιολογική οριοθέτηση των όρων «διαχείριση εσόδων και δαπανών». Κατά την κρατούσα άποψη στη θεωρία και νομολογία, στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 256 ΠΚ δεν υπάγεται οποιαδήποτε ζημιογόνα πράξη του δράστη, αλλά μόνον πράξεις που αφορούν στον προσδιορισμό, την είσπραξη ή τη διαχείριση εσόδων, ενώ πράξεις που αφορούν στη διαχείριση δαπανών υπάγονται στο άρθρο 390 ΠΚ. Κατά τον συγγραφέα, η πιο πάνω θέση ερμηνεύει το άρθρο 256 ΠΚ de lege ferenda και όχι de lege lata, διαστρεβλώνει το γραμματικό-λεκτικό νόημα της κείμενης διάταξης, αγγίζει τα όρια της απαγορευμένης αναλογικής εφαρμογής των ποινικών νόμων, παραβλέπει τη συστηματική σχέση των άρθρων 256 και 390 ΠΚ, ενώ η αναφορά στον ιστορικό νομοθέτη είναι ελλιπής.
Τίτλος βιβλίου:Απιστία σχετική με την υπηρεσία
Υπότιτλος βιβλίου:(Άρθρο 256 ΠΚ)
Εκδότης:Νομική Βιβλιοθήκη
Συντελεστές βιβλίου:Παντρευτής, Αθανάσιος (Συγγραφέας)
Μαργαρίτης, Λάμπρος Χ. (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN:9789605626860
Σειρά εκδότη:Εκδόσεις Ουσιαστικού και Δικονομικού Ποινικού Δικαίου
Στοιχεία έκδοσης:Μάρτιος 2017
Σημείωση:Πρόλογος: Άννα Β. Αποστολίδου.
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Δίκαιο
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες