3 μελέτες: Σολωμός, Παπαδιαμάντης, Ελύτης
Όπου και να σας βρίσκει το κακό, αδερφοί,
όπου και να θολώνει ο νους σας,
μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό
και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη...
Οδυσσέας Ελύτης, "Το Άξιον εστί", "Τα Πάθη", ΙΑ΄
Προσεγγίζουμε το έργο αυτών των τριών συγγραφέων: του Διονυσίου Σολωμού, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και του Οδυσσέα Ελύτη, προσπαθώντας να ανιχνεύσουμε κάποιες πτυχές του έργου και της ζωής τους, που μπορούν, όπως το ταπεινό ελληνικό χορταράκι να διώχνουν το κακό.
Όπως αναφέρει ο Ελύτης, ένα χορταράκι κρατούσαν οι νησιώτισσες παραμάνες πάνω από την κούνια του μωρού, για να διώχνουν τα δαιμονικά, προφέροντας λόγια χωρίς νόημα: "Αυτό το χορταράκι με τις άγνωστες δυνάμεις της αθωότητας και τα παράξενα λόγια που το συνοδεύουνε, είναι ακριβώς η Ποίηση".
Οι τρεις λογοτέχνες μας "ωτακουστούν στις πόρτες της μυστικής συνομιλίας των πραγμάτων", αποκαλύπτοντας τη μυστική ψυχή του Νέου Ελληνισμού.

Pullman, Philip, 1946-
Ο Φίλιπ Πούλμαν γεννήθηκε στην Αγγλία το 1946. Σήμερα ζει σ’ ένα σπίτι με μεγάλο κήπο στην Οξφόρδη και απολαμβάνει πραγματικά αυτό που κάνει: το γράψιμο. Ο Πούλμαν έχει γράψει πολλά βιβλία που απευθύνονται σε μικρούς και σε μεγάλους: "Η Λίλα, ο Τσανγκ και ο άσπρος ελέφαντας" (βραβείο Σμάρτις), "Ο ιππότης του ρολογιού" (υποψήφιο για το βραβείο Κάρνεγκι και το βραβείο Σμάρτις), "Ο κόμης και ο μαύρος κυνηγός" και "Τζάκ ο Φτεροπόδαρος". Επίσης, ο Φίλιπ Πούλμαν είναι ο συγγραφέας της γνωστής "Τριλογίας του Κόσμου", που περιλαμβάνει τα βιβλία "Το αστέρι του Βορρά", "Ο άρχοντας των δύο κόσμων" και "Το κεχριμπαρένιο τηλεσκόπιο", τα οποία κέρδισαν την αγάπη των αναγνωστών, τιμήθηκαν με σημαντικά βραβεία (Γκάρντιαν, Κάρνεγκι, Χάνκιντορι, κ.ά.) και έχουν αρχίσει να μεταφέρονται στην οθόνη. Το 2005 τιμήθηκε με το βραβείο Άστριντ Λίντγκρεν για το σύνολο της προσφοράς του στην παιδική λογοτεχνία.