Οι προσωκρατικοί
Το βιβλίο αυτό περιγράφει πώς οι Έλληνες πρώτοι θεμελίωσαν τη φιλοσοφία και την επιστήμη, δηλαδή την ορθολογική εξήγηση του κόσμου, το πιο ξεχωριστό και καθοριστικό γεγονός στην ιστορία της ευρωπαϊκής σκέψης. Η περιγραφή και η εξήγηση της διαδικασίας με την οποία γεννήθηκε και άρχισε να αναπτύσσεται ορθολογική σκέψη στην Ελλάδα και στον κόσμο είναι ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό για τη φιλοσοφία, γιατί θέλοντας να δώσουμε μια περιγραφή του προσωκρατικού πνεύματος είναι σαν να θέλουμε να περιγράψουμε τα αρχικά στάδια διαμόρφωσης του σύγχρονου φιλοσοφικού πνεύματος. Αρχή της φιλοσοφίας δεν σημαίνει απλώς την έναρξη, τη γενετική πράξη της φιλοσοφίας, αλλά και την πηγή από την οποία αντλεί και τρέφεται η φιλοσοφία στη μεταγενέστερη πορεία ανάπτυξής της. Η περίπτωση ακριβώς της προσωκρατικής σκέψης συνιστά την αρχή της φιλοσοφίας και με τις δύο αυτές σημασίες: η προσωκρατική προβληματική είναι αρχή και μήτρα, πηγή και τροφός του φιλοσοφικού και επιστημονικού πνεύματος. Γενικά, η ανάπτυξη του πρωτοφιλοσοφικού και πρωτοεπιστημονικού στοχασμού στην Ελλάδα δείχνει τις κριτικές δυνατότητες και το ανοιχτό πνεύμα της ελληνικής πόλης απέναντι στον κλειστό κόσμο της μυθικής παράδοσης.

Πετροπούλου - Λιανού Εύα
Η Εύα Πετροπούλου-Λιανού γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο. Αρχικά αγάπησε την Δηµοσιογραφία και το 1994 εργάστηκε ως δηµοσιογράφος στην Γαλλική εφηµερίδα «Le Libre Journal» αλλά η αγάπη της για την Ελλάδα την κέρδισε και επέστρεψε το 2002.
Έχει εκδώσει βιβλία και eBooks:
«Εγώ και ο άλλος µου εαυτός, η σκιά µου» εκδόσεις Σαΐτα, «Η Ζεραλντίν και το ξωτικό της Λίµνης» σε Αγγλικά - Γαλλικά, καθώς «Η Κόρη της Σελήνης», στην 4η έκδοση, σε Ελληνικά – Αγγλικά, εκδόσεις Οσελότος.
Το έργο της έχει συµπεριληφθεί στην Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια Χάρη Πάτση, σελ. 300.
Τα βιβλία της έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισµού Κύπρου, για τη βιβλιοθήκη Μαθητή και Δασκάλου. Τα νέα της βιβλία, «Η Νεραϊδοαµαζόνα η Μυρτιά» αφιερωµένο στην Μυρτώ ένα κορίτσι που κακοποιήθηκε σεξουαλικά και έµεινε ανάπηρη και «Λευκάδιος Χέρν, Μύθοι και Ιστορίες της Άπω Ανατολής», εικονογραφηµένο από την Ζωγράφο τεχνικής Sumi-e Ντίνα Αναστασιάδου, κυκλοφορούν το 2019.
Πρόσφατα εξέδωσε το βιβλίο της, «The Adventures of Samurai Nogasika-san» στην αγγλική γλώσσα από τον εκδοτικό οίκο Ontime Books, έδρα Αγγλία.
Bestseller σε 2 κατηγορίες στην παγκόσµια πλατφόρµα «Amazon». Συνεργάζεται µε το ηλεκτρονικό Λογοτεχνικό περιοδικό «The poet magazine». Είναι συνεργάτιδα του «International Literary Union» µε έδρα την Αµερική. Συνεργάζεται για την προώθηση της λογοτεχνίας και προβάλλει το έργο των Ελλήνων ποιητών.
Με πολλές διακρίσεις και βραβεία από το εξωτερικό, έχουν βραβευθεί τα ποιήµατά της κι έχουν µεταφραστεί στα Γαλλικά, Κινέζικα, Κορεάτικα, Αγγλικά, Ιαπωνικά, Αραβικά και σε άλλες γλώσσες.
Η Εύα είναι µέλος του «Association Alia Mundi Σερβία», της «Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών Δ.Ε.Ε.Λ.» και της «Εταιρίας Γραµµάτων και Τεχνών Πειραιά» καθώς και της «Εταιρίας Κορινθίων Συγγραφέων».
Πρόσφατα εκλέχθηκε Πρόεδρος του Ιδρύµατος: Mother Theresa International Foundation Greece Affiliated with MTIF Mother Theresa International Foundation India.