Εισαγωγή στην Οικονομετρία

Εκδότης:
Gotsis Εκδόσεις
Έτος:
2013
ISBN:
9789609427258
Σελίδες:
640
Εισαγωγή στην Οικονομετρία
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Εισαγωγή στην Οικονομετρία
Το παρόν βιβλίο μπορεί να θεωρηθεί ως το αποτέλεσμα των διαλέξεων του μαθήματος της Οικονομετρίας στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών τα τελευταία χρόνια. Βασικός σκοπός του βιβλίου είναι η εισαγωγή των φοιτητών/τριών στην Οικονομετρία, δίνοντας έμφαση στην εμπειρική της σημασία και εφαρμογή στην Οικονομική Επιστήμη.

Στα πρώτα κεφάλαια αφιερώνεται χρόνος για την ερμηνεία εννοιών που απαρτίζουν την «διάλεκτο» της σύγχρονης Οικονομετρίας, οι οποίες συνήθως εκφράζονται με τη μορφή στατιστικών υποθέσεων, καθώς και για την ερμηνεία μαθηματικών εξειδικεύσεων που ο φοιτητής/τρια συναντά στο πλαίσιο της εφαρμοσμένης Οικονομετρίας. Για παράδειγμα, έννοιες όπως αυτές του διαταρακτικού όρου και των υποθέσεων που διέπουν τη στοχαστική συμπεριφορά του, πλασματικές συσχετίσεις και ύπαρξη τάσεων σε δεδομένα χρονοσειρών, λογαρίθμιση και λοιπές εξειδικεύσεις των μεταβλητών κυρίως σε διαστρωματικά δεδομένα. Στα επόμενα κεφάλαια μελετώνται το απλό και πολ λαπλό υπόδειγμα παλινδρόμησης ως τα κύρια εργαλεία της εμπειρικής οικονομετρικής ανάλυσης και υπογραμμίζεται ο έλεγχος γενικών γραμμικών υποθέσεων ως προς τις παραμέτρους του πολλαπλού υποδείγματος.

Σε όλα τα κεφάλαια παρέχονται ασκήσεις, τόσο θεωρητικές (δηλαδή τεχνικές) όσο και εμπειρικές. Οι τελευταίες είναι μείζονος σημασίας, καθώς χωρίς την άμεση εξάσκηση του φοιτητή με πραγματικά δεδομένα αλλά και δεδομένα που παράγει ο ίδιος/ίδια μέσω προσομοίωσης είναι εξαιρετικά δύσκολο —για την πλειοψηφία των φοιτητών/ τριών— να αντιληφθούν σε βάθος τον σκοπό και τη σημασία της Οικονομετρίας στην Οικονομική ανάλυση, άρα και να «αγκαλιάσουν» το αντικείμενο.

Το βιβλίο μπορεί να ανταποκριθεί σε διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας του μαθήματος, πάντοτε όμως σε προπτυχιακό επίπεδο. Τα πρώτα 6 ή 7 κεφάλαια μπορούν να αποτελέσουν το βασικό κορμό διδασκαλίας του μαθήματος σε τμήματα ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Τίτλος βιβλίου:Εισαγωγή στην Οικονομετρία
Εκδότης:Gotsis Εκδόσεις
ISBN:9789609427258
Στοιχεία έκδοσης:Μάιος 2013
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Οικονομία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες