Λατινική αυτοκρατορία

Σχεδίασμα ενός δόγματος για τη γαλλική πολιτική
Εκδότης:
Εξάρχεια
Έτος:
2016
ISBN:
9786185128142
Σελίδες:
152
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Λατινική αυτοκρατορία
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Λατινική αυτοκρατορία
Ο Αλέξανδρος Κοζέβ συνέλαβε το πρόταγμα της Λατινικής Αυτοκρατορίας και κατέστρωσε το σχέδιο για την πραγμάτωσή της αμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1945. Η κεντρική ιδέα αυτού του προτάγματος συμπυκνώνεται στο παρακάτω απόσπασμα: "Η εποχή κατά την οποία η ανθρωπότητα στο σύνολό της θα αποτελεί μια πολιτική οντότητα βρίσκεται ακόμα στη σφαίρα του απώτερου μέλλοντος. Η περίοδος των εθνικών πολιτικών οντοτήτων έχει κλείσει τον κύκλο της. Η εποχή ανήκει στις αυτοκρατορίες, δηλαδή σε υπερεθνικές πολιτικές ενώσεις, αποτελούμενες όμως από έθνη συγγενή μεταξύ τους".

Με το σχέδιο της "Λατινικής Αυτοκρατορίας" ο Κοζέβ δεν εγκαταλείπει την επαναστατική ορμή που απελευθερώθηκε με τη Γαλλική Επανάσταση, αλλά έρχεται ν' αντιμετωπίσει ό,τι της αντιστέκεται μεταπολεμικά. Η διάγνωσή του για την εποχή είναι η αντιπαλότητα δύο διαφορετικών αυτοκρατορικών υποδειγμάτων: του κρατικού καπιταλισμού της σοβιετικής αυτοκρατορίας και του ιδιωτικού καπιταλισμού της αγγλο-(αμερικανικής) αυτοκρατορίας.
Οι δύο αυτές αυτοκρατορίες ανταγωνίζονται για να κατισχύσουν πλανητικά τα υποδείγματά τους.
Ο Κοζέβ παρέδωσε το σχέδιο για τη γαλλική πολιτική, το πρόταγμά του για τη μεταπολεμική Ευρώπη, σε μια μικρή ομάδα πολιτικών. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό της γαλλο-γερμανικής πολιτικής, ενώ οι προβλέψεις του για τις μεταπολεμικές εξελίξεις στην Ευρώπη επαληθεύτηκαν στα μείζονα.
Τίτλος βιβλίου:Λατινική αυτοκρατορία
Υπότιτλος βιβλίου:Σχεδίασμα ενός δόγματος για τη γαλλική πολιτική
Εκδότης:Εξάρχεια
Συντελεστές βιβλίου:Kojeve, Alexandre (Συγγραφέας)
Καμτσίδου, Ιφιγένεια (Μεταφραστής)
ISBN:9786185128142
Στοιχεία έκδοσης:Ιούνιος 2016
Σημείωση:Πρόλογος: Γιώργος Μερτίκας.
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Πολιτική
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες