Η επαναστατικότητα του σουρρεαλιστικού κινήματος

Εκδότης:
Λειμών
Έτος:
2016
ISBN:
9786188198487
Σελίδες:
86
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Η επαναστατικότητα του σουρρεαλιστικού κινήματος
Τιμή εκδότη:€15,90
Η τιμή μας: €14,31
στο καλάθι
Η επαναστατικότητα του σουρρεαλιστικού κινήματος
Στην παρούσα έκδοση περιλαμβάνονται μελέτες που εστιάζουν στην επαναστατική διάσταση, στην ευρύτερη έννοια του όρου, του σουρρεαλιστικού κινήματος στην τέχνη, στην λογοτεχνία, αλλά και στην ίδια την κοινωνική ζωή.

Οι δύο πρώτες μελέτες αναφέρονται κυρίως στο νόημα του σουρρεαλιστικού κινήματος και στην επαναστατική του διάσταση, "αυτή καθ' εαυτή", σε πολλά επίπεδα και με ποικίλες εκδοχές. Η πρώτη από αυτές αποτελεί εκτεταμένη ανάπτυξη και εμπλουτισμό της δεύτερης, που είχε στηριχθεί σε σχετική επιστημονική μου ανακοίνωση που έγινε στο ειδικό Επετειακό Αφιέρωμα για τα 80 χρόνια από το πρώτο Σουρρεαλιστικό Μανιφέστο. Αυτό το Αφιέρωμα πραγματοποιήθηκε στη Λευκάδα στις 26/3/2004, οργανωμένο από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας. Η δεύτερη αυτή μελέτη είχε δημοσιευθεί αρχικά στο λογοτεχνικό περιοδικό Ομπρέλα.
Η τρίτη κατά σειρά μελέτη αναφέρεται στο έργο του μεγάλου εκρηκτικού και οραματικού Γάλλου ποιητή Αρθούρου Ρεμπώ, που δίκαια θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς προδρόμους της σουρρεαλιστικής ποιητικής γραφής. Η "ανατρεπτική εικόνα" και η ασύμβατη προς τα καθιερωμένα στάση ζωής του ποιητή του έργου "Μια Εποχή στην Κόλαση" ταιριάζει απόλυτα με το επαναστατικό πνεύμα της σουρρεαλιστικής οπτικής.
Τέλος η τελευταία μελέτη προβαίνει σε μια σύγκριση της ψυχαναλυτικής και μαρξιστικής προσέγγισης με κοινό σημείο αναφοράς το πώς και οι δύο μπορούν να συνεισφέρουν σε μια καθολική απελευθερωτική διαδικασία, του ανθρώπου, διαδικασία, που σε τελευταία ανάλυση, πάντα ενδιέφερε τη σουρρεαλιστική επαναστατική προοπτική. Και την ενδιέφερε βέβαια μέσα από τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά, δηλαδή την προσφυγή στον "ονειρικό κόσμο", την σύνδεσή της με τα περιεχόμενα του ασυνειδήτου και τη διεύρυνση της συνείδησης προς την κατεύθυνση της παραπάνω σύνδεσης.
Τίτλος βιβλίου:Η επαναστατικότητα του σουρρεαλιστικού κινήματος
Εκδότης:Λειμών
Συντελεστές βιβλίου:Νικολόπουλος, Φίλιππος (Συγγραφέας)
ISBN 10:
ISBN 13:
6188198488
9786188198487
Σειρά εκδότη:
Πρώτη έκδοση:Απρίλιος 2016
Τόμος:
Κατηγορίες:Γενικά Βιβλία > Καλές Τέχνες
Γενικά Βιβλία > Καλές Τέχνες > Ιστορία της Τέχνης
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες