Το μαγεμένο παλάτι των εθνών

Το τέλος της αυτοκρατορίας και οι ιδεολογικές αφετηρίες του ΟΗΕ
Εκδότης:
Αλεξάνδρεια
Έτος:
2015
ISBN:
9789602216590
Σελίδες:
248
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Το μαγεμένο παλάτι των εθνών
Τιμή εκδότη:€15,90
Η τιμή μας: €14,31
στο καλάθι
Το μαγεμένο παλάτι των εθνών
Ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών στον σύγχρονο κόσμο είναι ιδιαίτερα καθοριστικός, παρότι ελάχιστα γνωστός και κατανοητός. Ο Μαρκ Μαζάουερ ανατρέχει στην πρώιμη ιστορία, τις ιδεολογικές ρίζες και τη μεταβαλλόμενη παρουσία του οργανισμού στη διεθνή σκηνή, παραμερίζοντας τον μύθο ότι ξεπήδησε ως δια μαγείας μέσα από τις στάχτες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, φύλακας και εγγυητής μιας νέας ειρηνικής παγκόσμιας τάξης. Όπως δείχνει, οι πρωτεργάτες των Ηνωμένων Εθνών σχεδίαζαν μια παγκόσμια οργάνωση που θα προστάτευε τα συμφέροντα των αυτοκρατοριών και της φυλετικής ιεραρχίας, όμως αυτό το αυτοκρατορικό όραμα αναμορφώθηκε μεταπολεμικά από την επιβεβαίωση της εθνικής κυριαρχίας και την απρόβλεπτη άνοδο της Ινδίας και άλλων ώς τότε αποικιοκρατούμενων χωρών.

Η αφήγηση παρακολουθεί τη σύγκρουση προσωπικοτήτων και αντιλήψεων, όπως του Νοτιοαφρικανού πολιτικού Γιαν Σματς, των Εβραίων διανοουμένων Ράφαελ Λέμκιν και Γιόζεφ Σέχτμαν και του πρώτου πρωθυπουργού της Ινδίας Τζαουαχαρλάλ Νεχρού.

Η πολύτιμη αυτή επανεκτίμηση της ιστορίας των Ηνωμένων Εθνών φωτίζει τόσο τις αμφιλεγόμενες απαρχές τους όσο και την εντυπωσιακή εκείνη προσαρμοστικότητα χάρη στην οποία επιβιώνουν ώς τις μέρες μας.
Τίτλος βιβλίου:Το μαγεμένο παλάτι των εθνών
Υπότιτλος βιβλίου:Το τέλος της αυτοκρατορίας και οι ιδεολογικές αφετηρίες του ΟΗΕ
Εκδότης:Αλεξάνδρεια
Συντελεστές βιβλίου:Mazower, Mark, 1958- (Συγγραφέας)
Κουρεμένος, Κώστας (Μεταφραστής)
ISBN:9789602216590
Στοιχεία έκδοσης:Νοέμβριος 2015
Κατηγορίες:Ιστορία > Παγκόσμια Ιστορία
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Πολιτική
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες