Η επιμονή του τραγικού

Το αρχαιοελληνικό τραγικό σε νεοελληνικά λογοτεχνικά κείμενα του 20ού αιώνα
Εκδότης:
University Studio Press
Έτος:
2015
ISBN:
9789601222196
Σελίδες:
132
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Η επιμονή του τραγικού
Τιμή εκδότη:€9,00
Η τιμή μας: €9,00
Δεν υπάρχει δυνατότητα παραγγελίας
Η επιμονή του τραγικού
Είναι μάταιο να αναζητηθεί ορισμός για κάτι τόσο βαθιά ριζωμένο στην αρχαιοελληνική θέαση και κατανόηση του κόσμου, όπως το τραγικό, που κανείς αρχαίος Έλληνας δε διανοήθηκε να το διερευνήσει. Αν εξαιρέσουμε τις ενδιαφέρουσες νύξεις της αριστοτελικής "Ποιητικής", η ιδέα του τραγικού αποτελεί δημιούργημα Δυτικοευρωπαίων διανοητών, καλλιτεχνών και φιλοσόφων του τέλους του 18ου και όλου του 19ου αιώνα. Στην επεξεργασία της συνέβαλαν τόσο οι φιλόσοφοι του 20ού αιώνα όσο και κλασικοί φιλόλογοι και ανθρωπολόγοι με αποτέλεσμα ο όρος όχι μόνο να αποκτήσει μοναδική πολυσημία και να γίνει "οντολογικός και αξιολογικός όρος που επιδιώκει ουσιαστικά να αποκαλύψει τη φύση της ζωής και του κόσμου", αλλά και να καταστεί κοινόχρηστος.
Όσο οι διανοούμενοι επιχειρούσαν να ορίσουν την έννοια του τραγικού, η δυτική ποιητική και πεζογραφική παραγωγή αναζητούσε στο αρχαιοελληνικό τραγικό έναν τρόπο νοηματοδότησης της ύπαρξης στον ταραγμένο κόσμο του 20ού αιώνα. Στην αγωνιώδη αυτή αναζήτηση συμμετείχε και η νεοελληνική λογοτεχνία. Τα έργα του Κ. Γ. Καρυωτάκη, του Γιώργου Σεφέρη, του Κοσμά Πολίτη, του Νίκου Μπακόλα και της Νίκης Αναστασέα επιβεβαιώνουν την επίμονη παρουσία του τραγικού "σε ένα σύμπαν που έσβησαν τα φώτα του".
Τίτλος βιβλίου:Η επιμονή του τραγικού
Υπότιτλος βιβλίου:Το αρχαιοελληνικό τραγικό σε νεοελληνικά λογοτεχνικά κείμενα του 20ού αιώνα
Εκδότης:University Studio Press
Συντελεστές βιβλίου:Καλλίνης, Γιώργος (Συγγραφέας)
ISBN:9789601222196
Σειρά εκδότη:Νέα Ελληνική Φιλολογία
Στοιχεία έκδοσης:Σεπτέμβριος 2015
Κατηγορίες:Λογοτεχνία > Ελληνική Λογοτεχνία > Δοκίμιο

Καλλίνης, Γιώργος

Καλλίνης, Γιώργος
Ο Γιώργος Καλλίνης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1961. Σπούδασε φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου εκπόνησε τη μεταπτυχιακή του εργασία και τη διδακτορική του διατριβή. Δίδαξε Νεοελληνική Γλώσσα ως βοηθός διδάσκοντος στο Faculty of Modern and Medieval languages του Πανεπιστημίου του Cambridge. Είναι καθηγητής του Πειραματικού Σχολείου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Π.Σ.Π.Θ.). Έχει δημοσιεύσει άρθρα για τον Κοσμά Πολίτη, τον Ιωάννη Κονδυλάκη, τον Παντελή Πρεβελάκη, τον "Ερωτόκριτο" του Β. Κορνάρου και για τον κινηματογράφο. Έχει επιμεληθεί την επανέκδοση του θεατρικού έργου του Κοσμά Πολίτη "Κωνσταντίνος ο Μέγας" (Ερμής, 1999) και έχει εκδώσει το βιβλίο "Ο μοντερνισμός ενός κοσμοπολίτη, Στοιχεία και τεχνικές του μοντερνισμού στο μεσοπολεμικό μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη" (University Studio Press).

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες