Το τοπίο, πολιτιστικός προσδιορισμός του τόπου

Σημειώσεις για τη νεότερη, τοπιακή επεξεργασία του τόπου
Εκδότης:
Εκδόσεις Ι. Σιδέρης
Έτος:
2015
ISBN:
9789600806809
Σελίδες:
200
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Το τοπίο, πολιτιστικός προσδιορισμός του τόπου
Τιμή εκδότη:€19,91
Η τιμή μας: €17,92
στο καλάθι
Το τοπίο, πολιτιστικός προσδιορισμός του τόπου
Το κείμενό μας περιγράφει την προσπάθεια να κατανοήσουμε, σε συνθήκες επίκαιρες, την αντίληψη και τον σχεδιασμό του τοπίου, εντάσσοντάς τα σε ένα ευρύτερο ιστορικό και θεωρητικό πλαίσιο που εκκινεί από την ιταλική Αναγέννηση, για να κατευθυνθεί προς τις ημέρες μας.
Αρχική πρόθεση της συγγραφής του υπήρξε η παραγωγή μιας συνοπτικής παρουσίασης των θεμάτων της νεότερης και σύγχρονης τοπιοτεχνίας, για αναγνώστες με προηγούμενη παιδεία αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας προσφέρεται εντούτοις, νομίζουμε, για μια πρώτη γνωριμία με τη θεματολογία του τοπίου, ανεξάρτητα από το προηγούμενο υπόβαθρο, επαγγελματικό ή παιδευτικό, του αναγνώστη. Αναδεικνύει την κεντρική πολιτιστική και πολιτισμική σημασία της ευρύτερης θεώρησης του τοπίου και των ειδικότερων προσεγγίσεων της διαμόρφωσής του για τις νεότερες και σύγχρονες κοινωνίες. Επισημαίνει, επίσης, τη στενή τους συσχέτιση με άλλες σημαντικές πρακτικές κοινωνικής έκφρασης, όπως η ζωγραφική τοπιογραφία ή ο αρχιτεκτονικός και αστικός σχεδιασμός.
Υπαινίσσεται, τέλος, το κείμενό μας πως η νεότερη θεώρηση του τοπίου στενότατα συνδέεται με συμφραζόμενα πολιτικά, ακολουθώντας την ανάδυση των νεότερων, αστικής κατεύθυνσης, πολιτικών μορφωμάτων. Πρόκειται, βέβαια, για υπόδειξη που ο σύγχρονος αναγνώστης μπορεί εύκολα να κατανοήσει. Το επίκαιρο ενδιαφέρον των κοινωνιών μας για το περιβάλλον και το τοπίο εμφανίζει επίσης, αδιαμφισβήτητα, πρόσημο πολιτικό.
Τίτλος βιβλίου:Το τοπίο, πολιτιστικός προσδιορισμός του τόπου
Υπότιτλος βιβλίου:Σημειώσεις για τη νεότερη, τοπιακή επεξεργασία του τόπου
Εκδότης:Εκδόσεις Ι. Σιδέρης
Συντελεστές βιβλίου:Μωραΐτης, Κώστας, αρχιτέκτονας (Συγγραφέας)
ISBN:9789600806809
Στοιχεία έκδοσης:Μάιος 2015
Κατηγορίες:Επιστήμες > Θετικές > Αρχιτεκτονικη, Τοπογραφία, Χαρτογραφία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες