Το φάντασμα του Αγησίλαου
«Η Λουκία διαμαρτύρεται συνέχεια που έχω ανοιχτό το παράθυρο. Είναι, λέει, χειμώνας και κρυώνει. Κι εγώ κρυώνω. Μα υπομένω. Προσπαθώ να αντέξω το κρύο και τη μοναξιά. Και αναζητώ με λαχτάρα ένα φτερούγισμά σου. Εκείνη όλο μου φωνάζει να το κλείσω. Αρνούμαι να κλείσω την ψυχή μου. Αν έρθεις εσύ και βρεις κλειστά, θα θυμώσεις μαζί μου και δε θα θέλεις να ξανάρθεις. Ορθάνοιχτη θα σ’ την έχω, Αγησίλαε! Διάπλατα ανοιχτή για σένα. Κι ας πουντιάζω. Για να έρχεσαι όποτε θέλεις. Ελεύθερα να μπαίνεις και να βγαίνεις».
Η Χαρίκλεια, η χήρα του Αγησίλαου, φαντάζεται πως η ψυχή του μακαρίτη την επισκέπτεται με μορφή πουλιού. Γι’ αυτό ανοίγει συχνά το τζάμι του παραθύρου της. Η ξαδέρφη και συγκάτοικός της, η Λουκία, προσπαθεί να την στηρίξει ψυχολογικά. Ένας ψήστης φλερτάρει την όμορφη χήρα. Μα εκείνη Αρνείται να ξεπέσει κοινωνικά.
Ανθρώπινες σχέσεις, ισορροπίες, φιλοδοξίες, χιούμορ, συναίσθημα. Όλα δένουν όμορφα και αναδίνουν ένα άρωμα φρεσκάδας στο νέο μυθιστόρημα του Βασίλη Γεργατσούλη.

Πάσχος Παντελής Β.
Ο Παντελής Β. Πάσχος γεννήθηκε στη Λευκοπηγή Κοζάνης το 1933. Ποιητής, θεολόγος. Τελείωσε το Γυμνάσιο Κοζάνης και σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1965 φεύγει με υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, όπου εκπονεί και την πρώτη του διδακτορική διατριβή στη βυζαντινή φιλολογία. Μετά συνεχίζει την ειδίκευση στη βυζαντινή υμνογραφία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και κατόπιν μεταβαίνει στη Γερμανία για να συνεχίσει εκεί τις σπουδές του. Κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής του, τον καλεί ο αείμνηστος Καθηγητής Ανδρέας Φυτράκης να επιστρέψει και να εργαστεί κοντά του στη Θεολογική Σχολή. Έτσι, το 1972 διορίζεται και εργάζεται ως επιμελητής, ενώ παράλληλα ολοκληρώνει και τη δεύτερη διδακτορική του διατριβή. Ομότιμος καθηγητής Αγιολογίας-Υμνολογίας στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
(Πηγή: "Εκδόσεις Αρμός", 2022)